İstanbul’un değişen silueti

Share

Geçmişi ile dünyadaki sayılı şehir arasında sayılan İstanbul’un, modern dünyaya entegre oluşu çoğu zaman tarihi siluetine zarar vermiş, yüzlerce yıllık yapıların yenilerinin arkasında kalışı tartışmalar yaratmıştı.BBC’nin hazırladığı İstanbul’un değişen siluetini sizlere sunuyoruz:

Haliç metro geçiş köprüsünün Unkapanı Köprüsü üzerinden görünümü. Arkadaki, Mimar Sinan’ın büyük eseri Süleymaniye Camii.

Haliç metro geçiş köprüsünün, Osmanlı’nın en önemli yerleşim yerlerinden olan Süleymaniye semtinden görünümü.

Zeytinburnu’na yapılan OnaltıDokuz kulelerinin tarihi yarımadanın siluetini bozduğu gerekçesiyle, siluete etki eden katlarının yıkılması kararı verildi.

Kadıköy’e yapılan Double Tree otel de yüksekliği nedeniyle en çok tartışılan yapılardan biri oldu.

Haliç metro geçiş köprüsünün güzergahı tarihi Süleymaniye semtinden geçiyor. Köprü için çalışmalar yürütülürken, yanı başındaki eski ahşap binalar korunmayı bekliyor.

Taksim Meydanı’nda yükselen ve İstanbul Boğazı’ndan görülen ilk yüksek binalardan biri bugün adı The Marmara olan Intercontinental Otel’di ve 1976 yılında açılmıştı.

Tarihi yarımadadan “yükselen” Anadolu yakasının görünümü.

Süzer Plaza da diğer pekçokları gibi kamuoyunun en çok tepkisini çeken binalardan biri oldu.

Haliç metro geçiş köprüsünün Karaköy, Perşembe pazarı tarafından bir fotoğraf. Köprünün altında sarnıç, şantiye girişi ve bir kafe bir arada.

Dolmabahçe Sarayı’nın arkasında yükselen bu binalar 1856 yılında tamamlanan sarayı neredeyse “görünmez” hale getiriyor.

Dolmabahçe Sarayı’nın arkasına inşa edilen binalardan birinin mahalle içinden görüntüsü.

Kentsel dönüşüm projesinin devam ettiği Tarlabaşı’nda bir duvar yazısı. İstanbulluların bazıları kentin dönüşümünden duydukları rahatsızlığı dile getiriyor.

Kaynak: BBC
Merve Deniz

You may also like...