WWDC 2014’te iOS 8 ve OS X 10.10 tanıtıldı!

Share

Apple’ın CEO’su Tim Cook ve diğer yöneticilerinin katıldığı 2014 geliştiriciler konferansı TSI ile 2 Haziran akşamı gerçekleşti.

Konferansta Apple’ın mobil işletim sistemi iOS 8 ve Mac OS X 10.10 Yosemite, firmanın yazılımsal olarak geleceğini gözler önüne serdi.

Ekran Resmi 2014-06-02 23.48.36

Daha çok uygulama geliştiriciler için yenilik barındırıan iOS 8′de kullanıcılar için de birçok yenilik bulunuyor. iOS 8′le birlikte gelen yenilikler şu şekilde;

  • Çektiğiniz tüm fotoğrafları düzenleyebiliyor ve Windows dahil tüm cihazlarınızdan düzenlemiş olduğunuz bu fotoğrafın yeni versiyonuna anında erişebiliyorsunuz.
  • Mesajlar uygulaması aracılığıyla sesli mesaj, lokasyon ve video gönderebiliyorsunuz.
  • Yine Mesajlar uygulamasında birden fazla kişiyle aynı anda grup sohbeti yapabiliyorsunuz.
  • Başka bir uygulama iken gelen bildirimleri anında cevaplayabiliyorsunuz. Örneğin oyun oynuyorken bir mesaj geldiğinde gelen bildirimin üzerine dokunarak oyundan çıkmadan hemen küçük bildirim ekranında cevaplayabiliyorsunuz. Bu özellik sadece Mesajlar uygulaması için değil, Mail, Facebook gibi birçok uygulama için geçerli.
  • Mail uygulamasında çok basit parmak hareketleriyle maili silebiliyor ve işaretleyebiliyorsunuz.
  • Akıllı klavye sayesinde çok daha hızlı bir şekilde yazı yazabiliyorsunuz. Örneğin, araba hakkında bir şeyler konuşurken bir şeyler yazdığınız anda yazmış olduğunuz harflere göre klavyenin üstünde otomatik olarak arabayla ilgili şeyler beliriyor. Ya uygulama konuştuğunuz kişiyle resmi dil mi yoksa günlük konuşma dili mi konuşup konuşmadığınızı anlayarak size ona göre kelime önerilerinde bulunuyor. (Bu özellik şimdilik Türkçe dilini desteklemiyor)
  • Spotlight aramasında sadece telefonunuzdaki şeyleri değil App Store’daki uygulamaları, Yelp uygulamasındaki mekanları, iTunes’taki filmleri hatta Wikipedia sonuçlarını görebiliyorsunuz.
  • Gelen 3. parti klavye desteği sayesinde klavyenizi değiştirebiliyorsunuz.
  • Aile paylaşımı sayesinde müzik, film, uygulama ve kitaplarınızı tanımladığınız diğer aile üyelerinin cihazlarıyla paylaşabiliyorsunuz.
  • Aile koruması sayesinde eğer çocuğunuz bir uygulama satın almak isterse bu size bildirim olarak geliyor. Eğer siz kabul ederseniz o uygulama çocuğunuzun cihazına yükleniyor.
  • iCloud Drive sayesinde 5 GB ücretsiz bulut depolama alanınız oluyor. (Dilerseniz aylık 0,99 $ ödeyerek bu alanı 20 GB’a, 2,99$ ödeyerek 200 GB’a çıkartabiliyorsunuz) Buraya dilediğiniz her türde dosya atabiliyorsunuz. Bu dosyalara da dilediğiniz yerden (Windows dahil) ulaşabiliyorsunuz.
  • Health uygulaması sayesinde sağlık ve sporla ilgili tüm uygulamalardaki bilgilerinizi bir araya toplayabiliyorsunuz.
  • Süreklilik özelliği sayesinde iPhone ya da iPad’inizde yaptığınız herhangi bir şeye Mac’inizde devam edebiliyorsunuz. Örneğin; iPhone’unuzda mail yazarken bu özellik sayesinde bilgisayarınızdan mail yazmaya devam edebiliyorsunuz.
  • iPhone’unuza gelen aramaları iPad ya da Mac’inizden cevaplayabiliyorsunuz.
  • Eğer Mac bilgisayarınız varsa iPhone’unuzda Mac’inize AirDrop aracılığıyla dosya gönderebiliyorsunuz.
  • Mac aracılığıyla internete bağlanabiliyorsunuz.
  • Her uygulamanın ne kadar pil kullandığını görebiliyorsunuz.
  • Türkçe dikte özelliğiyle konuştuğunuz şeyin yazıya dökülmesini sağlayabiliyorsunuz.
  • Siri’ye eklenen Shazam desteği sayesinde Siri’ye dinlettiğiniz şarkıların adını öğrenebiliyor ve anında satın alabiliyorsunuz.
  • App Store’a eklenen daha detaylı kategoriler sayesinde aradığınız uygulamayı kolayca bulabileceksiniz.
  • App Store’dan geliştiriciler tarafından sunulan “bundle” uygulama paketleri sayesinde birden fazla uygulamayı daha uygun fiyata bir seferde satın alabileceksiniz.
  • Uygulamalar arası geçiş yaptığınız ekranda en çok iletişimde olduğunuz kişilere kolayca ulaşabileceksiniz.
  • Kişisel gizliliğe önem veren arama motoru DuckDuckGo’yu varsayılan arama motorunuz yapabiliyorsunuz.
  • Safari’de yer alan paylaşılan linkler kısmında RSS beslemelerini görebiliyorsunuz.

Önümüzdeki Sonbahar’da tüm kullanıcılar için yayınlanacak iOS 8′i, iPhone 4s ve gelişmiş modelleri (iPad 2 ve gelişmiş modelleri, 5.nesil iPod touch) destekliyor.

osx_design_hero

WWDC14′te Apple, Yosemite isimli yeni OS X sürümünü duyurdu. Duyurulan bu yeni işletim sisteminde 3 farklı alanda yenilik yapılmış. Bunlardan ilki hemen göze çarpan tasarım. Bir diğeri ise mevcut uygulamalarda yapılan önemli değişiklikler. Son olarak duyurulan bir diğer yenilik ise Mac ve iOS’i bir araya getirmek için yapılmış değişiklerden oluşuyor.

Tamamen baştan tasarlanan OS X Yosemite’ta tıpkı iOS 7′de olduğu gibi beyaz rengin ağır olduğu bir tasarım göze çarpıyor. Daha önce gri renkte olan pencereler yerini beyaz ve transparan pencerelere bırakmış. Böylece masaüstü arkaplan resminize göre pencerelerde farklı görüntüler oluşabiliyor. (Dilerseniz üst menüde beyaz yerine siyah renk seçeneğini kullanabiliyorsunuz)

Dock kısmında ise tıpkı iOS’te yer alan Dock’a benzer bir arkaplan eklenmiş. Bunun yanında Finder’dan Çöp Sepeti ikonuna kadar Mac’te standart olarak gelen tüm uygulamaların ikonlarında değişiklikler yapılmış. Bu ikonlar arasında ilk göze çarpan ise iTunes ikonu. Daha önce mavi renkte olan iTunes ikonu tıpkı iOS 7′deki Müzik uygulaması gibi kırmızı renk olmuş. Değiştirilen sistem fontuyla (Lucida Grande’den Helvetica’ya) yazılar daha temiz ve basit hale getirilmiş.

osx_design_notification_today

Tasarımı yenilenen Bildirim Merkezi, bildirimler ve bugün diye ikiye ayrılmış. Böylece tıpkı iOS’deki bildirim merkezinde olduğu gibi bugün sekmesinden saati, hava durumunu, takvimi ve diğer eklemiş olduğunuz widget’ları görüntüleyebiliyorsunuz. (Bu alana widget’ların gelmesiyle daha önceden widget’ların yer aldığı Dashboard tamamen kaldırılmış)

Belki de en büyük yenilik Mac’in arama kısmı olan Spotlight’a gelmiş. Önceden sağ köşede açılan Spotlight satırı şimdi ekranın ortasında sade bir kutucuk şeklinde açılıyor. Aramak istediğiniz şeyi yazdığınızda ise size çok daha ayrıntılı olarak sonuç veriyor. Örneğin; Number uygulamasını arattığınız zaman size Number uygulamasında en son açmış olduğunuz dosyaları gösteriyor. Bununla birlikte Wikipedia’dan ve Yelp’ten sonuçlar da içeriyor. Bir mekan aradığınızda otomatik olarak o mekan hakkında ayrıntılı bilgi ekranınıza geliyor. Ayrıca basit hesaplamaların yanında Spotlight aracılığıyla ölçü birimlerini de çevirebiliyorsunuz.

osx_design_spotlight_your_files

Tamamen yeniden tasarlanmış Safari’de ise her şey sadece bir satır haline getirilmiş. Böylece web sayfalarını gezerken daha fazla alan görmeniz sağlanmış. Favori siteler ise bu satırda yer alan arama çubuğuna tıkladığınız an karşınıza çıkacak şekilde ayarlanmış. Bunun yanında arama çubuğuna yazılan şey hakkında sonuç eğer Wikipedia’da varsa hemen oracıkta karşınıza gelecek şekilde düzenlenmiş. Tüm bu arayüz değişiklikleriyle birlikte Safari aynı zamanda daha performanslı hale getirilmiş.

apps_more_ways_mbp

Mail uygulaması da Yosemite ile yeni özelliklerin eklendiği standart Mac uygulamalarının bir diğer. Bu özelliklerden en çok dikkat çekeni birisine mail atarkan dosya göndermek istediğimizde karşımızı çıkan yüksek boyut sorununu çözüyor olması. Böylece 5GB’a kadar dosyaları mail ile gönderebiliyoruz. Arkaplanda ise eklediğimiz bu dosya şifrelenerek Apple’ın sunucularına yükleniyor daha sonra mail gönderdiğiniz kişi o dosyayı yine Apple’ın sunucularındna indiriyor. Mail’e gelen bir diğer özellik ise Mark Up özelliği. Bu özellik sayesinde göndermek istediğiniz bir fotoğrafı Mail’e ekledikten sonra üzerinde değişiklikler yapabiliyorsunuz.

apps_mail_shapes

Bir diğer yeni özelliklere sahip uygulama ise Mesajlar uygulaması. Önceden Mesajlar uygulamasını birden fazla cihazda kullandığınızda mesajların bir kısmı başka cihazda bir kısmı da başka cihazda kalabiliyordu. Yani sadece Mac’inizde yazmış olduğunuz tüm mesajlara erişim sağlayamıyordunuz. Eklenen bu yeni özellik sayesinde artık dilediğiniz yerden tüm mesajlaşmalarınıza ulaşmanız mümkün. Mesajlar’a eklenen sesli mesaj gönderme ve grup sohbeti eklenen diğer özelliklerden.

Son olarak yeni özelliklerin eklendiği uygulama Finder uygulaması. Buraya eklenen iCloud klasörüyle artık 5GB’lık ücretsiz bir bulut depolama alanınız oluyor. Bu klasöre istediğiniz her türlü dosyayı atıp daha sonra diğer cihazlarınızdan (Windows dahil) ulaşmak mümkün hale geliyor. (Dropbox benzeri) Eğer varsayılan alanı büyütmek isterseniz 20 GB için aylık 0,99$, 200 GB için 3,99$ ödeyerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Belki de Finder’a eklenen özellikler arasında en çok alkış toplayanı geliştirilmiş AirDrop özelliği. Önceden AirDrop’la sadece Mac’ler arasında dosya transferi gerçekleştiriliyordu. Şimdi ise iOS ve Mac arasında da dosya transferi gerçekleştirmek mümkün hale geldi.

iOS ile Mac’in entegre halinde çalışmasını sağlayan özelliklerin en başında telefon görüşmeleri geliyor. Bu özellik sayesinde artık Mac’inizden birini arayabilir ve görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Ya da Mac’inizde bir telefon numarasını seçip iPhone’dan arama yapması için komut verebilirsiniz. Benzer özellik SMS’leriniz için de geçerli. Yine Mac’inizden SMS atabilir ya da iPhone’unuza gelen SMS’leri okuyabilirsiniz.

mac_and_ios_mac_phone

Bu iki işletim sistemini bağlayan özelliklerden bir diğeri ise Handoff özelliği. Daha çok hem Mac hem de iPhone ya da iPad cihazlarını kullan kişiler için geliştirilmiş bu özellikle yaptığınız bir işe bir diğer cihazda devam etmeniz mümkün hale geliyor. Örneğin Mac’inizde Pages uygulamasında bir yazı yazıyorken dışarıya çıkmanız gerekti. Bu özellik sayesinde hemen yanınızda taşıdığınız iPad’inizi açıp Pages’te kaldığınız yerden yazınızı yazmaya devam edebilirsiniz. Tabi bu özellik sadece Pages için değil diğer Mac uygulamaları ve geliştiricilerin bu özellik için geliştirmiş olduğu uygulamalar için de geçerli.

Son olarak eklenen bir diğer özellik ise Hotspot özelliği. Bu özellik ile Mac’inizi bir Wi-Fi ağına bağladığınız zaman iPhone ya da iPad’inizi de bağlamak zorunda kalmıyorsunuz. Birkaç tık ile Mac’inizdeki interneti diğer cihazlarınızla kolayca paylaşabiliyorsunuz.

Sadece geliştiriciler için indirilmeye sunulan ve Sonbahar’da tüm kullanıcılara sunulacak olan OS X Yosemite’a dilerseniz Beta test programına kayıt olarak bilgisayarınıza yükleyip test edebilirsiniz. Bu işlem için bu sayfadan kayıt olmanız gerekmekte.

OS X Yosemite hakkında daha fazla ayrıntılı bilgi için Apple’ın hazırlamış olduğu bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

OS X Yosemite destekleyen cihazlar;

  • iMac (2007 ortası ya da daha yeni)
  • MacBook Air (2008 sonu ya da daha yeni)
  • MacBook (2008 sonu Alüminyum, 2009 başları ya da daha yeni)
  • Mac Mini (2009 başları ya da daha yeni)
  • MacBook Pro (2007 ortası ya da daha yeni)
  • Mac Pro (2008 başları ya da daha yeni)
  • Xserve (2009 başları)

Kaynak: Applefanatigi

You may also like...