Dünya Kupası Tarihçesi

Share

Brezilya’da 20’ncisi organize edilen 2014 FIFA Dünya Kupası’na  12 farklı şehir ev sahipliği yapacak.  Maçların oynanacağı 12 farklı stadın toplam seyirci kapasitesi  618 bin kişi. Final karşılaşmasının oynanacağı Maracana Stadı ise 74 bin 698 kişilik kapasitesiyle en büyük stat özelliğini taşıyor.

image

1930 yılında düzenlenen ilk turnuvayı kazanan ev sahibi Uruguay’dan sonra 2010’da Güney Afrika’da düzenlenen turnuvanın son şampiyonluğu İspanya’nın elinde bulunuyor. Ev sahibi Brezilya ise 5 şampiyonlukla  kupayı en çok kazanan takım konumunda.

1974 yılına kadar Dünya Kupası’nın fikir babası olan Jules Rimet’in adıyla düzenlenen kupa, 1974’ten itibaren Dünya Kupası adıyla düzenlendi.  Bu turnuvanın ev sahipliğini üstlenen Brezilya 5 şampiyonlukla kupayı en çok kazanan takım ünvanını elinde bulunduruyor.  Brezilya’nın ardından  İtalya 4, Almanya 3, Arjantin ve Uruguay 2 , İngiltere, Fransa ve İspanya ise 1 kez Dünya Kupası’nı kazandı.

Dünya Kupası’ndaki ilklere ve farklılıklara bakmamız gerekirse turnuvanın en erken golünü, 2002’de Japonya-Güney Kore ortaklığında gerçekleşen Dünya Kupası’nda, 3.maçının henüz  9.saniyesinde attığı golle Hakan Şükür kaydetti.

Bu turnuvada bir geleneğe de son veriliyor. 2014 Dünya Kupası’nın başlama vuruşunu ünlü biri yapmayacak. Başlama vuruşunu belden aşağı felçli olan bir çocuk gerçekleştirilecek.  2014 Dünya Kupası ülkeler için de ilklere sahne olacak. Bosna Hersek  ilk kez bu heyecanı yaşayacak.

Turnuva Tarihindeki ilkler ve İlginç Bilgiler

-1950’de Brezilya’da düzenlenen turnuvaya katılma hakkı elde eden Hindistan’ın turnuvada çıplak ayakla oynama isteğinin FIFA tarafından reddedildi.

-Kupalar tarihinin en açık farklı üç galibiyetin ikisini Macaristan’ın elde ettiğini: 1954’te Güney Kore’yi 9-0, 1982’de El Salvador’u 10-1 yendiler. Diğerinde ise 1974’te Yugoslovya Zaire’yi 9-0 mağlup etti.

-1930’da düzenlenen ilk turnuva için herhangi bir eleme maçının oynanmadı ve kupaya katılan 4 Avrupa takımı da (Romanya, Belçika, Yugoslavya ve Fransa) gemiyle Uruguay’a geldi.

-1954’te oynanan İsviçre ve Avusturya arasında oynanan ve Avusturya’nın 7-5’lik üstünlüğü ile sona eren çeyrek final karşılaşmasının turnuvalar tarihinin en gollü karşılaşması oldu.

-1966’daki turnuvada, 4.Grup’taki son maçında İtalya’yı  1-0 yenerek turnuvanın dışına iten ve çeyrek finale ulaşan Kuzey Kore’ye galibiyeti getiren golü atan Pak Doo-Ik’in asıl mesleği diş doktoruydu.

-1950’de Uruguay’ın ev sahibi Brezilya’yı 2-1 yenip kupayı kaldırdığı karşılaşma aslında bir final maçı değildi.

-1978’de Arjantin’de düzenlenen turnuvada Meksika’yı 3-1 yenen Tunus, kupalar tarihinde maç kazanan ilk Afrika takımı oldu.

-Fransız futbolcu Lucien Laurent, Dünya Kupası tarihinde ilk golü atan oyuncu oldu. 1930 FIFA Dünya Kupası’nın ilk golünü atarak Dünya Kupası tarihindeki ilk golü atan futbolcu olmuştur.  Fransa’nın Meksika’yı mağlup ettiği karşılaşmanın 19.dakikasında Dünya Kupası tarihinin ilk golünü kaydetti. 1930’daki turnuvada yer alıp Fransa’nın evinde kazandığı 1998 FIFA Dünya Kupası’nı gören tek futbolcudur. 2005 yılında 97 yaşındayken hayatını kaybetmişir.

– 1970’e katılabilmek için eleme maçı oynayan Honduras ve El Salvador’un saha dışında ciddi ciddi birbiriyle savaşa girdiğini…

-1986’da Meksika’da düzenlenen turnuvanın ilk maçında SSCB’ye 6-0 yenilen Macaristan kalecisi Disztl, maçtan sonra sinir krizi geçirip sakinleştirici iğnelerle sakinleştirildi.

-1938 Dünya Kupası’nın gol kralı Brezilyalı Leonidas’ın 6-5 takımının üstünlüğüyle sona eren Polonya maçında saha çok çamur olduğu için ayakkabılarını çıkarıp oynama isteği maçın İsveçli hakemi tarafından kabul görmedi.

-1950’deki turnuvaya amatör bir takımla gelen ABD’nin, Joseph Gaetjens’in 38.dakika attığı golle İngiltere’yi 1-0 yenerek turnuvanın en büyük sürprizine imza attı. Sonuca inanamayan İngiliz basınının sonucu tersten yazarak aktardığı ve bazılarının da olayı abartıp İngiltere’nin maçı 10-0 kazandığını iddia ettikleri söyleniyor.

-Bu turnuvada ilk kez Goal Control 4D adlı uygulama ile gol çizgisi teknolojisi kullanılacak. Ayrıca serbest vuruşlarda baraj yerinin ihlal edilmemesi için köpük boya kullanılacak.

-Turnuvada mücadele edecek en yaşlı isim Kolombiya’nın 42 yaşındaki kalecisi Faryd Mondragon. Mondragon daha önce ülkemizde Galatasaray’da forma giydi.

– Ayrıca turnuvada kullanılacak olan top kültürel top Brazuca aynı zamanda Brezilyalı anlamına gelmektedir.

Anıl Yazar

You may also like...