Oluklu Mukavva Üstündeki Adam İle Sohbetler-Konsolos

Share

image

    Mukavvalının amcası Bulgaristan, Varna’da konsolosluk görevi yapmaktaydı. O sıralar yeni baba olan mukavvalı iş yerinden bir hafta izin aldı ve tatil yapmak için amcasının yanına gitti eşi ve üç aylık oğlu ile.

                                                 **************

     Mukavvalının amcası çiftçi kökenli, hani yedi nesil bu mesleği yapıyor derler ya, işte o türden bir adamdı. Bahçe işlerini çok severdi. Konsolosluk yakınlarında küçücük bir çiftlik edinmiş, boş zamanlarını burada geçirmekteydi. Kırklı yaşlarını devirmeye hazırlanan, dimdik, suratında çizgilerin egemen olmaya henüz yeni başladığı bir adamdı mukavvalının amcası. Domatesi çok sevdiği için çiftliğinin büyük bir kısmını domates ekimine adamış kalan kısmında ise çeşitli tahıl ürünleri yetiştirmekteydi. Tarlasına dadanan farelerden kurtulmak için dışarıdan bir kaç yılan türü sipariş etmiş ve icaplarına bakmaları için tarlasına salmıştı bu yılanları.

                                                 **************

     Varna’ya vardıklarında indikleri yerde karşılattı amcası mukavvalı ve ailesini. Çok geçmeden konsolosluk binasına vardılar. Orada biraz soluklandıktan ve mesai bittikten sonra amcasının küçük çiftliğine geçtiler. Amcası ertesi günü çiftlikte piknik yapma sözü verdi mukavvalı ve eşine.

                                                ***************

    Ertesi gün oldu ve öğlen vakti geldi. Çiftlikteki çardakta doyurucu bir sofra kuruldu. Mangal yakıldı, etler pişirildi, afiyetle yenildi. Ardından çay ve muhabbet faslına geçildi. Mukavvalının oğlu seyyar beşiğinde çardağın bir kenarında yatarken, ona sürünerek yaklaşan ithal, fare avcısı yılanı kimse farketmedi bile. Yılan birkaç dakika sonra bebeğin etrafını tamamen sardı, yılandan rahatsız olan bebeğin sesine çevrildi ardından kafalar. Mukavvalı tereddüt etmeden hışımla fırladı yerinden, yılanı herhangi bir yerinden tuttu ve bebeğinin etrafından sökerek uzaklara fırlattı. Ardından bebeğini kucağına aldı ve hep birlikte çiftlik evine girdiler. Tehlike atlatıldı ama hala etraftaydı.

                                               ***************

     Şakaklarının yanına at gözlüğü gibi dizdiği ellerini çekti kafasından. Az önce baktığı mağaza vitrininden başka yöne çevirdi kafasını. Arkasında bıraktığı mağazanın vitrinindeki bir televizyonun “Konsolosumuz rehin alındı.” alt yazısını geride bırakarak, gözlerinin baktığı yöne doğru yürümeye başladı.

   Samet Yavuz

You may also like...