iCloud Fotoğraflarınızı Nasıl Koruyacaksınız?

Share

Jennifer Lawrence, Kate Upton ve Ariana Grande maruz kaldıkları iCloud hack saldırılarıyla Apple cihazlarındaki birçok özel fotoğraflarını sansürsüz olarak internet dünyasında buluverdiler. Peki fotoğraflarla birlikte özel verilerinizi hacker’lardan nasıl koruyacaksınız?

image

iPhone kullanıcılarının pek anlamak istemedikleri noktalardan biri kuşkusuz My Photo Stream (fotoğraf yayını) ile tüm fotoğrafların iCloud server’larına yedeklenmesini sağlayan yedekleme işlemini birbirine karıştırmak.

My Photo Stream ve Camera Roll (fotoğraf yayını ve film rulosu) arasındaki fark nedir?

image

Photo stream (fotoğraf yayını) kısaca bir Apple cihazınızdan çektiğiniz fotoğrafı diğerlerinde anında ve belirli limitli sürelerde görülmesini sağlamayı amaçlıyo. Örneğin iPhone ile bir fotoğraf çektiniz. Bu fotoğraf cihzınızda fiziksel olarak depolanıyor ve camera roll (film rulosu) altından ulaşabiliyorsunuz. Ancak My Photo Stream açıksa, aynı anda fotoğraf bu klasörde ve iPad ve MacBook’larınızdaki My Photo Stream’lerde de görünüyor. Eğer çok hoşunuza giden bir fotoğrafsa örneğin iPad’inizin film rulosuna da bunu kaydedebiliyorsunuz. Kaydetmezseniz My Photo Stream’deki fotoğraflarınız Apple server’larında 30 gün süreyle tutuluyor ve film rulosuna kaydedilmeyen fotoğraflar siliniyor.

My Photo Stream (fotoğraf yayını) nasıl kapanır?

image

Eğer bu paylaşımdan hoşnut değilseniz Ayarlar-iCloud-Fotoğraflar-Fotoğraf yayını bölümünden kapatabilirsiniz. O halde çektiğiniz fotoğraf sadece cihazınızda saklanır.

Eğer hacker’lar iCloud hesabınızı ele geçirirse, iPhone veya iPad’inize dokunmadan tüm fotoğraflarınızı ele geçirebiliyorlar.

iCloud (ve diğer) şifreler için neler yapılabilir?

My Photo Stream’i kapattıktan sonra telefonun yedeklenmesinden de vazgeçmek istemiyorsanız iyi bir denge olarak iCloud şifrenizi güçlendirebilirsiniz.

Apple, Appla ID’lerde standart olarak en az 8 karakterli büyük/küçük harf duyarlı bir parola istiyor. Ama bu parolaya biraz yaratıcılık katmakta da yaşadıklarımızı gördükçe fayda yok değil.

Örnek vermek gerekirse; “&”, “%” gibi özel işaretler parolalarda çok az kullanılır ve parolanızın güvenliğini bir hayli arttırır. Bununla beraber örnek olarak içerisinde “e” geçen bir parolanız varsa, tüm e harflerini kolayca hatırlanabilecek “3” ile değiştirmek rakam/harf kombinasyonu açısından gayet faydalı bir eski numaradır.

Güvenlik firması McAfee, şifrelerde doğum yılı veya evcil hayvanınızın ismi gibi kişisel bilgilerden uzak durmanızı ve en az 14 karakterli şifreler belirlemenizi şiddetle öneriyor.

Ayrıca Apple ID’ler için değişiklik yapma durumunda bir diğer cihazınıza şifre gönderen iki adımlı onaylamayı aktive etmek de faydalı olacaktır.

image

İki faktörlü doğrulama aynı zamanda Google, Twitter, Facebook, Tumblr ve diğer birçok serviste de kullanılabiliyor.

Tolga Erbak & Emre Kırtaş

You may also like...