Samsung Galaxy S5 Mini İncelemesi

Share

Samsung’un geçtiğimiz ay tanıtmış olduğu Galaxy S5 Mini incelemesini bu hafta inceleme.co ortaklığı ile sizlere sunuyoruz.

image

Samsung Galaxy S5 Mini’nin donanımsal özellikleri S5 kadar olmasa da sizi memnun edecek seviyede. Cihazı kullandığımız süre boyunca bizi memnun bırakan Samsung Galaxy S5’in değerlendirmesini aşağıdan okuyabilirsiniz ve detaylı video incelemesini izleyebilirsiniz:

Tasarım:

Cihazın tasarımının S5’in küçültülmüş sekli olduğunu söylesek yanlış olmaz, hatta tıpa tıp ayni tasarım çizgilerine sahip. Burada S5’ten farklı S5 Mini’nin öne çıktığı nokta micro USB girişinin bir kapakla kapalı olmaması. S5 Mini’de tıpkı S5 gibi suya dayanıklı olmasına rağmen micro USB girişinde bir kapak bulundurmuyor. Bu bizi en çok sevindiren nokta oldu. Çünkü tasarımının yanında aynı zamanda şarj etmek için ikinci bir iş yapmamanızı sağlıyor. Umarız bundan sonraki tüm modellerde S5’te gördüğümüz kapağı görmeyiz. Cihazın sağ tarafında güç tuşu, sol tarafında ise ses kademe tuşları bulunuyor. Cihazın üstünde ise 3.5mm’lik kulaklık girişi, ortam gürültüsünü engelleyen ikinci mikrofon ve IR sensoru bulunuyor.

Tasarım konusunda hoşumuza gitmeyen noktaları burada belirtmemiz gerekiyor: Samsung Galaxy S5 Mini’de hoparlörün konumu cihazın arkasında çok ters bir yerde. Oyun oynarken parmağınız ile kapatmamak pek mümkün değil. Bu yüzden oyun oynarken ses konusunda sıkıntı çekebilirsiniz. Diğer bir beğenmediğimiz nokta ise parmak izi okuyucusunun bulunduğu ev tuşunun işlevselliği. Maalesef ki parmak izinizi okutmak için telefonu sol elinizle tutup sağ elinizdeki parmakları okunmanız gerekiyor. Baş parmağınızı tanıtabildiğiniz cihaz maalesef ki bas parmağınızın parmak izini okumakta pek başarılı değil.

Donanım ve Yazılım:

Samsung Galaxy S5 Mini gücünü 4 çekirdekli 1.4 GHz saat hızında çalışan Cortex A7 işlemciden ve 1.5 GB’lik RAM’den alıyor. Bu donanımlara ek olarak S5 Mini’nin görüntüleri işleyen çipinde Mali 400 kullanılmış. Mali 400 biraz eskimiz olsa da 720p ekranlarda hala çok başarılı bir performans sergiliyor. Detaylı incelemeyi aşağıdaki oyun testinden görebilirsiniz. Bağlantı seçeneklerine göz atacak olursak Dual Bant Wi-Fi dikkatimizi çekiyor. Burada cihazın tek handikabı ülkemizde pek fazla yaygınlaşmamış NFC desteğinin olmaması. Cihazda ayni zamanda bir IR sensoru bulunuyor ve bu sensor sayesinde telefonunuzu uzaktan kumanda gibi kullanabiliyorsunuz. Cihazın 16 GB’lik dahili hafızasının yani sıra ayni zamanda microSD kart yuvası da bulunuyor. Bu yuvaya 64 GB’a kadar olan hafıza kartlarını takip kullanabilirsiniz.

Samsung Galaxy S5 Mini kutusundan çıkardığımız zaman Android 4.4.2 ile birlikte geldi. Yakın bir zamanda Android 4.4.4 güncellemesi alabileceğini düşündüğümüz S5 Mini’nin arayüzünü çok beğendik. İstediğiniz gibi kişiselleştirme yapabileceğiniz arayüzde bizi en fazla rahatsız eden nokta widgetların bazen çok geç yüklenmesi oldu. Mesela saat ve hava durumunun bulunduğu Samsung’un kendi widgetında bu durumla sık sık karşılaştık.

Ekran:

Samsung Galaxy S5 Mini’de 4.5 inç boyutunda Super AMOLED bir ekran bulunuyor. İnç başına düşen piksel (PPI) ise 326. Bu 4.5 inçlik bir cihaz için ortalama bir değer. Cihazın ekranın parlaklığı amiral modeller kadar olmasa da yeteri kadar parlak fakat güneş altında kullanmanız için gölge bir yere geçmeniz şart. Oyun konusunda cihaz hiç bir sorun çıkartmıyor fakat eğer uzun sureli bir yere bakarsanız (Mesaj yazmak gibi) ekrandaki pikseller gözünüzü rahatsız edebilir. Cihazın ekranı oyun oynadığımız sure boyunca çok az isindi buda bizi sevindirdi. Cihazın ekranın görüntüleme acıları ise yeterli seviyede. Cihazın dokunmatiği ise ayni anda 10 farklı parmağı tanıyabiliyor ki buda bizi şaşırttı. Ekran acılarını karşılaştırdığımız zaman Türkcell’in T50’sinin biraz daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Pil:

Samsung Galaxy S5’te bizi en çok memnun eden konulardan bir tanesi de batarya performansı oldu. Samsung Galaxy S5 Mini’de 2100 mAh’lik bir batarya bulunuyor. Bir günü çıkartabilen telefonda 4.5 saate yakın bir ekran süresi gördük. Bu sırada ekran parlaklığı yüzde 60 civarlarındaydı. Aynı zamanda Asphalt 8’de 30 dakikada yalnızda yüzde 7 pil düşüşü yaşandı ki bu da güzel bir değer. Samsung Galaxy S5 Mini sizi yarı yolda bırakmayacaktır.

 Kamera: 

Samsung Galaxy S5 Mini’de 8 Megapiksellik bir kamera bulunuyor ve bu kamera 1080p çözünürlükte 30 fps video kaydı yapabiliyor. Ön kameranın 2.1 megapiksel olduğu cihazın ön kamerasının görüntüleme açısını çok beğendik. Grup öz çekimlerinde sizi tatmin edecektir. Ayni zamanda on kamera da 30 fps’de 1080p video kaydı yapabiliyor. Samsung Galaxy S5’te tıpkı diğer cep telefonları gibi düşük ışık bulunan pozlamalarda sıkıntı çıkarabiliyor. ISO değerini arttırdığı için resimde tozlanmalar görmeniz mümkün. Gündüz çekimlerinde de fazla detaylı pozlamalarda sorun yasayabilirsiniz. Aşağıdaki ağaçlar gibi. Video ve fotoğraf örneklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

image

image

Sonuç:

Samsung Galaxy S5 Mini 1.250 – 1.400 TL arasında bulunabiliyor. Orta segmentin üstüne bir çok özellik katan S5 mini derli toplu bir telefon ve iyi bir pil performansı arayanların tercihi olabilir. Samsung Galaxy S5 Mini’nin ekranı ve donanımsal özellikleri ortalamanın üstünde ve bu performansa da olumlu bir şekilde yansıyor. 4.5 inçlik ekran oyun oynamak için elverişli olsada maalesef ki film izlerken pek fazla bir keyif vermiyor. Aynı şekilde arkada bulunan hoparlör müzik dinlerken de sizi tatmin etmeyebilir. Bu fiyat aralığına çıkmak istemeyenler Asus’un Zenfone serisine bakabilir ya da daha sik bir telefon olan Huawei Ascend P7’yi tercih edebilir.

Ömercan Çelikler | @omercii | inceleme.co

You may also like...