67P Kuyruklu Yıldızından Sesler Gelmeye Başladı!

Share

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) uzay aracı Rosetta’nın taşıdığı Philae modülü 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına başarıyla inmişti.

image

67P’de şu ana kadarki en ilginç gelişme kuşkusuz Rosetta’nın kaydettiği ses oldu. İnsanların duyma kapasitesinin çok altında olduğundan 10 bin kat arttırılan ve “şarkı” olarak adlandırılan ses, ilk dinlendiğinde birbirini tekrar eden gurultulara benziyor.

Braunschweig Teknik Üniversitesi’nden, Uzay Fiziği ve Uzay Sensörleri Bölüm Başkanı Karl-Heinz Glaßmeier, kuyruklu yıldızdan böyle bir sesin gelmesini beklemediklerini ve ne olduğunun fizik bilimiyle açıklanabileceğini söyledi.

Bilim insanlarının sesle ilgili ilk açıklaması ise kuyruklu yıldızın yaydığı nötr parçacıklar uzayda yüksek enerjili parçacıklarla çarpışınca çıkardığı bir ses olabileceği yönünde. Tabi konuya “67P mısır patlatıyor, Predator, sen misin” gibi esprili yaklaşımlar da yok değil.

Ses kaydı yayınlanmasının ardından geçen kısa sürede SoundCloud sitesinde 336 bin kez dinlendiği, Facebook’ta da 13 bin kez paylaşıldığı bildiriliyor.

Kaynaklar: Mashable, BBC
Merve DenizTolga Erbak

You may also like...