Çikolatanın Geleceği Tehlikede

Share

Çikolata üreticilerinin verilerine göre kakao üretimi mevcut çikolata talebine yetişmekte zorlanıyor.

Dünyada günden güne artan çikolata tüketimi, kakao üretimini hiç olmadığı kadar zorlamaya başladı. Çikolata üreticilerine göre son 50 yılın en büyük çikolata kıtlığı geliyor olabilir.

Şu anda bile yıllık üretimden daha fazla kakaonun tüketildiği belirtilirken (yıllık 70 bin metrik ton fazla) 2020 yılına gelindiğinde bu oran 14 kat artacak. 2012-2014 arasında çikolata fiyatlarının yüzde 60 artmasısının sebebi yine kakao üretiminin eksikliği.

Çikolatanın geleceğininse bilimde olduğu düşünülüyor. Orta Afrikalı çiftçiler, geleneksel kakao ağaçlarının yedi katı ürün verebilen ağaçların geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Ancak bunun uygulandığı domates vb örneklerinde olduğu gibi gıdanın tadının azaltmasına da kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: Uzman Para

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...