Guguk Kuşu (The Cuckoo’s Calling) – Robert Galbraith

Share

Bir rivayete göre J. K. Rowling, J. K. Rowling olmadan ne kadar kitap satabileceğini merak eder. Hatta satılabilmekten de öte, basılıp basılamayacağı bile merak konusudur ünlü yazarın. Gel zaman, git zaman The Cuckoo’s Calling’i Harry Potter serisini yayınlayan yayınevi de dahil birçok yayınevine “Robert Galbraith” takma adıyla yollar.

image

“Bundan bir iş çıkmaz”lardan “daha fazla denemelisin”lere klasik yanıtları alır durur. Ancak bir yayınevi Robert Galbraith’ın kim olduğunu bilmeden kabul eder The Cuckoo’s Calling’i. Kitap 1500 adet sattıktan sonra başarısını ispatlamıştır ve J. K. Rowling’in perde arkasından çıkma vakti gelmiştir. The Cuckoo’s Calling’in satışlarının uçma ve Harry Potter ile Boş Koltuk’un yayıncısının dövünme vakti de.

Aslında The Cuckoo’s Calling yepyeni bir serinin de ilk kitabı aynı zamanda. Ünlü bir ismin evlilik dışı çocuğu, savaş gazisi, özel dedektif Cormoran Strike ile paradan çok yaptığı iş nedeniyle Strike’ın yanında çalışmayı seçen başarılı yardımcısı Robin Venetia Ellacott’ın maceralarının ilk halkası.

Strike’ın belki de son işi olmasına ramak kalan ve uzun zamandan beri olan ilk işi, süper model Lula Landry’nin intiharına inanmayan abisi John Bristow tarafından sağlanıyor. Olayların üzerinden geçen zaman ve polisin intihara yeterince ikna olması Strike için imkansız bir dava izlenimi bırakıyor olsa da, içerisine düştüğü çıkmaz, “müşterinin paralarını sömürme” görüntülerine rağmen dedektifi davayı almaya itiyor.

Parçaları birleştirmeye başlayan Cormoran Strike’ın kafasında şekillenmeye başlayanlar yaptığı işin karşılığını fazlasıyla verdiğini geciktirmeden okura veriyor ve The Cuckoo’s Calling iyi bir polisiyenin yapması gerektiği gibi geçen her sayfada kendine daha çok bağlıyor.

En başta Cormoran Strike serisinin ilk kitabı demiştim The Cuckoo’s Calling ama karakterlerin bütünlüğü ve sunumu o kadar doğru geliyor ki, ilk kitap oluş da sanki ilk birkaç bölümle sınırlı kalıp kitap ilerledikçe daha fazla ısınıyorsunuz herkese. Strike’ın yaşadığı zorluklara rağmen işine olan tutkusu, Robin’in her zaman hayalini kurduğu bir dalda yetenekleriyle sanki yıllardır çalışıyormuş izlenimi, Lula’nın çizdiği süper model imajı ve halktan kopuk çevresi ve diğer birçok dünyanın kesişimi The Cuckoo’s Calling’i okumanıza değer bir kitap izleniminden öteye taşıyor.

543 sayfalık kitabın ilk Türkçe baskısı Pegasus Yayınları’ndan çıkmış durumda. Güzel bir seriye ilk göz kırpma.. Polisiye de seviyorsanız, gelecek için heyecanlanacak çok şey var önünüzde.

Tolga Erbak

You may also like...