Spor Gündemi 2015/4

Share

Spor gündeminde geride kalan haftanın öne çıkan olaylarını Anıl Yazar sizler için değerlendirdi.

SÜPER LİG’DE  İKİNCİ YARI PERDESİ AÇILDI

Spor Toto Süper Lig’de heyecan 20 günlük aranın ardından yeniden başladı.  Cuma günü oynanan Torku Konyaspor-Bursaspor ve Trabzonspor-Medicana Sivasspor mücadeleleriyle ligin ikinci yarısı (normalde ilk yarısı 17.hafta maçları oynandı) bol gollü başladı. Bursaspor deplasmanda 3-2 kazanırken, Trabzonspor’da yeni transferi Erkan Zengin’in yıldızlaştığı mücadeleden 3-1 galip ayrıldı.

KANARYA SERİYE BAĞLADI

Fenerbahçe ligin 17.haftasında Kasımpaşa’ya konuk oldu. Karşılaşmayı net bir oyun ve skorla 3-0 kazanan sarı-lacivertliler, ligde üst üste 6. galibiyetini aldı. Fenerbahçe böylece son 4 sezonda ilk kez 6 maçlık galibiyet serisi yakalamış oldu.

ASLAN’IN ÇAY KEYFİ

Hafta içinde Türkiye Kupası’nda evinde Diyarbakır BŞB’ye 2-0 kaybederek şok bir yenilgi alan Galatasaray, ligin 17.haftasında evinde Çaykur Rizespor’u ağırladı. Karşılaşmaya Sneijder’in performansı damga vururken sarı- kırmızılılar karşılaşmayı Sneijder ve Bruma’nın golleriyle 2-0 kazandı.

Sakatlığı nedeniyle karşılaşmaya yedek kulübesinde başlayan ve 77.dakikada oyuna dahil olan Burak Yılmaz, 81.dakikada sakatlığının nüksetmesiyle de beraber oyunu yarıda bıraktı. Galatasaray’ın 2-0 önde olduğu  ve son bölümüne girilen bir maçta, geçtiğimiz hafta 4 maç kaçıracağı açıklanan bir oyuncuyu, her ne kadar oyuncu oyuna dahil olmak için ısrar etse de, Hamza Hamzaoğlu’nun Burak’ı oyuna sokması, büyük bir hata olarak yorumlandı. 

TRABZON’DAN ‘ZENGİN’ KALKIŞI

Yaklaşık 1 aydır spor kamuoyunu meşgul eden Erkan Zengin transferinde kazanan Trabzonspor oldu. Fenerbahçe’nin de devreye girmesiyle kulübü Eskişehirspor’la  anlaşmazlık yaşayan ve ülkesi İsveç’e dönen Erkan Zengin, “NASA’ya dahi bildirseler oynamam” dediği Trabzonspor’la sözleşme imzaladı ve ilk maçına Sivasspor karşısında çıktı. Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ve teknik direktör Ersun Yanal’ın haftaiçi İsveç’e gidip, evinde ziyaret ettiği Erkan Zengin, Trabzon heyetinin bu çıkarması sonucu ikna oldu ve Trabzonspor’la anlaştı. Fenerbahçe’nin de transferi fazla üstelememesi sonucu Erkan Zengin Trabzonspor’la resmi sözleşme imzaladı. Zengin, ilk maçında da iyi bir performans sergileyerek, Trabzonspor’un 3-1 kazandığı mücadelede 2 asist yaptı.

ÖNCE ANLAŞTILAR SONRA VAZGEÇTİLER

İsveç’e çıkarma yaparak Erkan Zengin’i ikna eden ve yetenekli oyuncuya bordo-mavili forma giydiren Trabzonspor yönetimi, aynı şekilde Tolgay Arslan transferinde de aynı rotayı izledi. Beşiktaş’ın daha önce anlaştığı gurbetçi oyuncuyla görüşmek için özel uçakla Almanya’ya giden Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, kulüp CEO’su Burak Gürdal ve teknik direktör Ersun Yanal, tıpkı Erkan Zengin transferinde olduğu gibi bu transferde zafere ulaştı. Tolgay’ın babasıyla birlikte tıpkı Erkan Zengin’de olduğu gibi bir fotoğraf çektiren Trabzon heyeti, daha sonra dün akşam yapılan açıklamayla herkesi ters köşe yaptı. Bordo mavili kulüpten yapılan açıklamada, kulübün kültürüyle bağdaşmayan birtakım olaylar nedeniyle Tolgay’ın transferinden vazgeçtiği belirtildi. Trabzonspor’un bu kararında, Beşiktaş’la yöneticilerle de görüşüp basına bilgi sızdıran ve son olarak da 1 milyon Euro artı para istediği iddia edilen Tolgay’ın babasının tavrının etkili olduğu düşünülüyor.

KAFKAS DA BIRAKTI

Spor Toto Süper Lig’in 17. hafta mücadelesinde Kardemir Karabükspor’un 2-1 mağlup olduğu SAİ Kayseri Erciyesspor maçının ardından, Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas istifa etti. Kafkas bu sezon Süper Lig’de görevinden istifa eden 13.teknik adam olurken Karabükspor yönetiminin, Tolunay Kafkas’ın istifasını kabul etmediği öğrenildi.

GÜNDÜZ MAÇLARI GELİYOR

Spor Toto Süper Lig’de ikinci yarının programı  34. hafta dışında açıklanırken TFF’nin yeni kararı dikkat çekti.

Yeni karara göre 3 büyükler, iç sahadaki karşılaşmalarından bazılarını gündüz saatlerinde oynayacak. Federasyon, bu uygulamadan olumlu dönüş alınması halinde 2015-2016 sezonuyla birlikte bu uygulamanın içine derbi maçlarını da katarak gündüz maçlarının sayısını arttıracak.

EFES PARAMPARÇA OLDU

Turkish Airlines Euroleague’de, TOP 16 turunun 4.haftası geride kaldı. Temsilcilerimizden Fenerbahçe Ülker, Milano deplasmanında değerli bir galibiyet elde ederken, diğer iki temsilcimiz Galatasaray ve Anadolu Efes haftayı mağlubiyetle kapattılar.

Hafta başında yine ödeme krizi ve idman boykotuyla gündeme gelen Galatasaray Erkek Basketbol Takımı’nın yaşadığı şanssızlıkların ardı arkası kesilmiyor.  Alba Berlin maçı öncesinde ödemelerin yapılmadığı gerekçesiyle idmana çıkmayan oyuncular, ertesi gün idmana çıkarken, maç günü Ender Arslan’ın bağırsak enfeksiyonuna yakalanması, Carlos Arroyo’nun da gıda zehirlenmesi yaşamasıyla zaten dar olan rotasyonu iyice daralan sarı-kırmızılılar, evinde Alba Berlin’e seyircisiz maçta teslim olarak bir üst tur adına kilit ve hedef maçlardan birini kaybetmiş oldu.

Anadolu Efes ise Rusya’da adeta bozguna uğradı. Normal tur gruplarında da aynı grupta yer aldığı Nizhny Novgorod’a 109-90 kaybeden Efes, hem yediği 109 sayıyla hem de oynadığı basketbolla büyük şaşkınlık yarattı. Euroleague’in en iyi savunma yapan takımlarından biri olan lacivert-beyazlılar, normal sezonda Rusya’da oynadığı ilk maçı 76-66 kazanırken, İstanbul’da rakibine 65-61 mağlup olmuştu. Rakibinden bu iki karşılaşmada ortalama 65.5 sayı yiyen temsilcimiz, bu hafta içi Rusya’da 109-90 mağlup olduğu karşılaşmanın daha ilk yarısında 65 sayıyı potasında gördü.

KILIÇCI RİO’DA!

Boksta sevindirici bir gelişme yaşandı. Uluslararası Boks Birliği’nin düzenlediği profesyonel boks turnuvasında, 75 kilo mücadelesinin finalinde Rus Artem Cheboratev’i yenen Milli boksörümüz Adem Kılıçcı, 2016 Rio Olimpiyatları’na katılma hakkını elde etti.

POTADA OLAYLAR OLAYLAR

Basketbolda geride bıraktığımız hafta bir sportif mücadelenin dışında saha dışı olaylara da sahne oldu.

Edirne’de oynanan Edirne Belediyesi Edirnespor-Fenerbahçe, Kadınlar Basketbol 1.Ligi maçının öncesinde ve sonrasında tribünde yaşanan olaylar maçın önüne geçti.

SALONDA BİBER GAZI!

Karşılaşmanın başında Edirne tarafının kendi renklerini taşıyan sarı-kırmızılı bayrak açması üzerine iki taraftar grubu arasında atışmalarla başlayan olay gerginliğe dönüştü. Karşılaşma gecikmeli başladı.

 Maçın bitimine 2 dakika kala da iki takım taraftarları arasında yine arbede yaşandı. Tribünden sahaya yabancı maddeler atıldı. Polis olayları bastırmak için biber gazı kullandı. Salondaki herkes bundan fazlasıyla etkilenirken, karşılaşma bütün seyircilerin dışarı çıkarılmasının ardından devam etti. Son 2 dakikası yaklaşık 1 saat sonra oynanan maçı, Fenerbahçe 77-68 kazandı. Bu arada olaylar salon dışında da devam etti ve yaralananlar oldu.

Edirne seyircisi son derece elit insanlardan oluşan, pırıl pırıl bir taraftardır. Bu maçta öğrendiğim kadarıyla olayları çıkaran taraf konuk ekibin. Burada bir camiayı suçlamak değil amacım. Demek istediğim futbol seyircisiyle basketbol taraftarı iyice ayrışsın artık. Fenerbahçeli taraftarlar maç içinde kendi oyuncularına da hakaretler yağdırmışlar. Aziz Yıldırım’la olan bir iç meseleleri de var bu maçta olay çıkaran grubun kuşkusuz. Ama dediğim gibi artık herkes ayrışsın ve tarafını seçsin. Bence herkes bu konuda Edirneli basketbolseverleri örnek almalı.

Polisin kapalı alanda biber gazı kullanmasına anlam vermek güç. Bence biber gazı son çare olmalı. Hele ki kapalı alanda.

UŞAK’TA BİR İLGİNÇ MAÇ

Türkiye Basketbol Ligi’nde de ikinci devre bu haftasonu oynanan maçlarla başladı. Uşak’ta oynanan Uşak Sportif-Galatasaray maçında da olaylar çıkarken, saha içinde de bir hayli ilginç anlar yaşandı.

ATAMAN’DAN CESUR HAREKET

Galatasaray Liv Hospital Coachu Ergin Ataman, spor sahalarındaki taraftar olaylarına tepkisini sık sık dile getirmişti. Tecrübeli çalıştırıcı buna bir yenisini de Uşak’ta ekledi. Son çeyrekteki hakem kararının ardından gerilen ortamda, sarı-kırmızılı taraftarların çıkardığı taşkınlığın ardından oyun alanına patlayıcı maddeler atıldı. Hakemler iki anons yaptırdıktan sonra olayların tekrar edilmesi üzerine soyunma odasına gitti.

Patlayıcı madde atan Galatasaray taraftarlarının salondan çıkarılmasına karar verildi. Bu sırada Ergin Ataman da tribünün önüne giderek çıkmamakta direnen taraftarlarına tepki gösterdi, sert ifadelerle güvenlik güçlerinden o grubu dışarıya yollamalarını istedi. Kendi taraftarını karşısına almak adına yaptığı bu hareket nedeniyle Ataman, Uşak tribünleri tarafından uzun süre alkışlandı.

Hakem hatası ortamı gerdi

Karşılaşmanın 34. dakikasında maçın hakemlerinden Fatih Arslanoğlu, ilginç bir kararın altına imza attı. Uşak potasının altından topu oyuna sokarken, Warren ile Sinan’ın ayaklarının küçük çaplı bir temasına Galatasaray aleyhine sportmenlik dışı faul çalındı.

Bu karar ile ortam gerildi. Ancak Uşak Sportif, sportmenlik dışı faulden kaynaklanan serbest atışlar için çizgiye Warren yerine Fells geldi. Daha sonra hakemler, yanlış oyuncu faul kullandığı için serbest atışları iptal ederken, topu da Galatasaray’a verdi.

UŞAK İTİRAZ ETTİ AMA..

G.Saray’a sahasında yenilen Uşak Sportif’ten kural hatasına itiraz geldi. Biteme 4 dakika 49 saniye kala G.Saray’ın bulduğu basketin ardından Uşak mola aldı. Ancak mola sonrasında oyuna Galatasaray başladı. Uşak Sportif antrenörü Ozan Bulkaz, hakemlere derdini anlatamadığını söylerken, maç sonrası resmi itiraz için gittiklerinde de kendilerine hakemlerin salondan ayrıldığının söylendiğini belirtti.

Karşılaşmanın bitimine 5 dakika kala Uşak Sportif mola istedi. Bu sırada tribünde olaylar çıkınca saha içinde de bir akıl tutulması yaşandı. 10 dakika sonra Uşak pota altından oyuna başlanması gerekirken, topu Galatasaray oyuna soktu. Net bir kural hatası yapıldı.

Edinilen bilgiye göre resmi itiraz zamanı geçtiyse, karşılaşma Galatasaray’ın galibiyetiyle tecil olacak. Geçmediyse de Uşak Sportif-Galatasaray maçı tekrar oynanacak.

Anıl Yazar

Anıl Yazar

Üniversite'ye kadar lisanslı olarak basketbol oynayan ve 2008'den itibaren internet sitelerinde editör ve yazarlık yapmaya başlayan Anıl Yazar, Hürriyet gazetesi ve Nesine.com'da kadrolu olarak çalıştı. Londra'da, BBC Türkçe Servisinde de staj yapan ve burada BBC'nin eğitimlerine katılan Yazar, Serinletici'de spor içerikli yazılarının yanında gazetecilik başta olmak üzere hayatın diğer alanlarına dokunan yazılar yazıyor. Halen internet spor medyasında aktif olarak çalışan Yazar, Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü mezunudur. Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümünde yüksek lisans eğitimini devam ettiren Anıl Yazar, futbol, basketbol ve Formula 1’le ilgili yazılar yazması sebebiyle takipçisi olduğu bu konuların dışında bir tarih meraklısı ve farklı ülkeleri, kültürleri keşfetmeyi seven bir gezgindir.

You may also like...