Şah Fırat Operasyonu İle Süleyman Şah Türbesi Taşındı

Share

Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye içerisindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ne 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 askerle operasyon düzenlendi.

image

Operasyon esnasında bir askerimiz kaza sonrası şehit olurken karakolda görev yapmakta olan 40 özel kuvvet askeri başarıyla Türkiye’ye geritildi.

Başarılı olmasına rağmen genel anlamda bir “geri çekilme” operasyonu olarak görülen Şah Fırat sonrası, Süleyman Şah Türbesi’nin Suriye’nin Eşme bölgesine nakledilmesi kararlaştırıldı ve yeni yere bayrak dikildi.

image

21 Şubat akşamı saat 21:00’de başlayan operasyon sonrası 35 kilometrelik yolu geçen kara birlikleri türbeye ulaşarak askerlerin ve naaşların tahliyesini sağladı. Nakil işleminin ardından karakol patlayıcılarla yok edildi.

image

22 Şubat 2015 saat 04:45 itibariyle türbedeki 38 kişi ve naaşlar ve kutsal eşyaların tamamının Türkiye’ye nakli tamamlandı. Sabah 6’dan itibarense türbenin yeni yeri olarak belirlenen Eşme’deki alanı korumak dışında kalan tüm askerler geri döndü.

image

İnsansız hava araçlarının da destek verdiği operasyonda herhangi bir çatışma yaşanmazken, bölgedeki güçlere kendileriyle Türk askerinin bir işi olmadığı ve uzak durmaları gerektiği bilgisi verildi.

Operasyon için kimseden izin alınmadığı belirtilirken gerekli güçlere bilgi verildiği kaydedildi.

You may also like...