PKK’ya Yönelik Silah Bırakma Çağrısı Yapıldı

Share

Hükümet ve HDP tarafından yapılan ortak açıklamada Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yönelik silah bırakma çağrısı paylaşıldı.

image

İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Dolmabahçe’deki başbakanlık çalışma ofisinde bir araya gelen HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’ın PKK’ya yönelik çağrısını açıkladı.

“Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi karar vermek için PKK’yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır” ifadelerine yer verilen metnin yanı sıra Sırrı Süreyya Önder, “Hem gerçek bir demokrasinin hem de büyük barışımızın omurgasını teşkil edecek olan olgusal başlıklarımız şunlardır” diyerek şu başlıkları sıraladı:

1. Demokratik siyaset tanımı ve içeriği.
2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması.
3.Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri.
4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına yönelik başlıklar.
5. Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları.
6. Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması.
7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri.
8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanımlanmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi.
9. Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması.
10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.

Konuyla ilgili Yalçın Akdoğan da “akan kan dursun, analar ağlamasın diyerek sessiz devrim niteliğinde adımlar attık. Her türlü sorunun çözüm yeri olarak siyaset kurumunu gördük. Demokrasimiz sorunları konuşabilecek, tartışabilecek, çözüm yoluna koyabilecek imkan ve kabiliyete ulaşmıştır. Demokrasimizin daha ileri noktalara ulaşması için bütün toplum kesimlerinin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının el birliğiyle gayret göstermesi gerektiği de açıktır. Silahların devre dışı kalması, demokratik gelişime hız katacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: T24

You may also like...