Facebook, 25 Bin Kişinin Açtığı Davada Yargılanıyor

Share

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’a, kullanıcı verilerini Avrupa’da özel hayatın gizliğini öngören yasalara aykırı olarak topladığı ve paylaştığı gerekçesiyle dava açıldı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da açılan davada sosyal medya devi 25 kişinin karşısında kendisini savunacak.

Avusturyalı aktivist Max Schrems’in başını çektiği davacılar, Facebook’un Amerikan istihbaratının izleme programı PRISM’le işbirliği yaptığını savunuyor.

Dava, Facebook’un ABD ve Kanada dışındaki tüm kullanıcı hesaplarının kayıtlarını tuttuğu İrlanda’nın başkenti Dublin’de açılmıştı.

Dava hakkında Facebook’tan herhangi bir yorum yapılmazken hukuk mezunu olan 27 yaşındaki Schrems, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, bu davanın veri toplama konusundaki “Vahşi Batı” yaklaşımına son vermesini umduğunu söyledi.

Schrems ayrıca “temel olarak Facebook’tan bizi izlemekten vazgeçmesini istiyoruz. Facebook’un herkesin anlayabileceği bir gizlilik politikasına sahip olmasını ve Facebook kullanıcısı bile olmayan kişilerin verilerini toplamaya son vermesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BBC

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...