Ben E King’in Anısına…

Share

Soul müziğin en iyi isimlerinden biri olan Ben E King, birkaç gün önce sessizce aramızdan ayrıldı. Bazıları adını duymamıştı, dolayısıyla umursamadı. Bazıları şarkılarından birkaçını duymuştu ve ‘yaşlıydı zaten’ diye düşündü. Ve bazıları ise… Şarkılarını sevmekle kalmayıp adeta yaşadıkları için bu veda onlara çok üzücü geldi.

ben-e-king (1)

Bazıları… ‘Hayatımıza kattığın güzelliklere…’ dediler ve bir kadehten yudum yudum içtiler Ben E King’in şarkılarını. Sonra akşam oldu, hava karardı, yıldızlar yanıp sönmeye başladı, şarkılar ve anılar hiç susmadı. Özellikle bir şarkı-Stand by Me-tekrar tekrar dinlendi. Ama her defasında ilk kez dinlendiği gün, dün gibi hatırlandı. ‘Ne güzel şarkıymış bu, kim söylüyor acaba?’ cümlesinden sonra bir peçeteye ‘Ben E. King – Stand by Me’ diye not alındı ve altına da bir tarih karalanarak bir zaman kapsülüne saklandı.

O zamandan bu zamana çok şey geçti. Anıların üstüne yeni anlar, zamanın üstüne yeni tarihler eklendi; ama şarkılar hep aynı kaldı. Tüm zamana yayıldılar; her biri birer klasikti çünkü. Listelerde 1 numara olduğu için değil, kalbimizden geçenleri söylediği için sevdik şarkıları ve o şarkıları söyleyen adamı. Çünkü yaşanan anları anlamlı kılma gibi bir yeteneği vardı King’in. Aynı şarkıyla dans ederek kahkahalar atabilir veya üzerinize bir battaniye çekip ağlayabilirsiniz. Bunlar hep zamanın küçük sıra dışı oyunları…

Ben-E.-King

Sıra dışı bir sanatçı da dahil bu oyunlara. King için birçok şey söylenebilir elbette. Ama bunları zaten duyduk. Özellikle birkaç gündür kariyerinden pek çok kez bahsedildi. Ne zaman aramızdan ‘büyük’ biri ayrılsa; hemen başarıları, ödülleri gözler önüne serilir. Hayatta oldukları süre içinde hatırlanmadığı kadar elbette… Övgüye layık bir kariyeri olduğundan Ben E King’in başarılarından, ödüllerinden bahsetmek tabii ki çok hoş olur.

Ama bence biz susalım, o şarkı söylesin.

Yazarken: Ben E King / Stand by Me

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...