Adli Tıp Uzmanları Da Hata Yapar

Share

Ünlü dedektif romanlarının karakteri Sherlock Holmes’un temel önermesi şudur: “Ufak şeyler en önemli şeylerdir.” Kendine özgü tersinden mantık yürütme yöntemiyle ve çoğunlukla fark edilemeyecek kadar küçük ayrıntılarda gizli delilleri açığa çıkararak çözülemeyen kriminal vakaları çözer Dedektif Holmes.1. foto

Günümüz adli tıbbının kurucuları açısından Sherlock Holmes esin kaynağı olmuştur. On yıllar geçip de adli tıbbın başvurduğu yöntemler geliştikçe bu disiplinin mutlak doğruluğuna dair inanç da arttı. Fakat göz ardı edilen bir sorun vardı: Öznellik. Yani varılan yargılarda kesin gerçeklerden ziyade bilim insanının kendi kişisel fikirlerinin ağır basması sorunu.

adli tıp 2

Adli tıpta en objektif yöntemin DNA analizi olduğu düşünülüyor. Fakat bu konuda da temkinli olmak gerekiyor. Örneğin, ABD’deki bir toplu tecavüz davasında farklı uzmanlar sanığın DNA profili ile ilgili farklı sonuçlara varmıştı. Fakat adli tıbbın öznel olması demek bu uzmanların ifadelerinin güvenilir olmaması değil, taraflı olması ve farklı durumların yaratacağı etkilere açık olması şeklinde algılanmalıdır.

adli tıp 1

Bu uzmanların değerlendirmelerini yolundan saptıracak gereksiz bilgilere karşı donanımlı olmak gerekir. Örneğin şüphelinin görgü tanıkları tarafından olay mevkiinde görüldüğü ya da geçmişte benzer suçlardan tutuklandığı yönündeki bilgiler onların değerlendirmelerini nesnellikten uzaklaştırabilir.

Eleme ve kanıt konusunda ise yine Sherlock Holmes’e başvuracak olursak “Diğer bütün faktörleri elediğimizde geriye kalan şey doğru olmalı” anlayışı işe yarayabilir diyebiliriz.

Kaynak: BBC Türkçe

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...