Ona ‘The Duke’ Derlerdi…

Share

Bugün, unutulmaz sanatçı Duke Ellington’ın 41. ölüm yıl dönümü. Sınırları yıkıp geçmesiyle, başarısıyla, müziğiyle tüm dünyanın tanıyıp hayran kaldığı ‘The Duke’, geride bıraktığı eserleriyle ölümsüzlük yolculuğuna devam ediyor. Eğer ‘iyi bir yol arkadaşı olurum’ diyorsanız, ceplerinize fazladan Ellington şarkısı atın ve yola koyulun.

Giants of Jazz

Edward Kennedy Ellington yani bilinen ismiyle Duke Ellington… Gençlik yıllarında arkadaşının ona taktığı ‘Duke’ lakabını benimsediğinden beri kendisinden Duke diye bahsedilir. 20. yüzyılın en önemli müzisyenlerinden biri olan Duke, 41. ölüm yıl dönümünde müthiş besteleriyle yaşamaya devam ediyor.

‘Ben sadece müzik yapıyorum’ cümlesiyle çıktığı yolculuğunda birçok şarkı eşlik etmiştir Duke Ellington’a. 7 yaşında piyano eğitimi almaya başlayan Edward, günün birinde başarılı bir müzisyen-orkestra şefi olacaktı ve “Sadece iki tür müzik vardır; iyi müzik ve kötü müzik” diyecekti. Tahmin edersiniz ki Duke’ün besteleri hep ‘iyi müzik’ kategorisinde yer aldı. Kalıplara bağlı kalmadan, içinden geldiği gibi besteledi şarkılarını.

the duke 2

Müziğinin ne türü ne de ırkı vardı. Tüm tabuları yıkan Duke Ellington evrenselliğe ve ölümsüzlüğe doğru bir yolculuğa çıkmıştı ve amacına ulaşmıştı. 75 yaşında bir Mayıs günü aramızdan ayrıldığında, yakın arkadaşı Ella Fitzgerald (Caz müziğinin kraliçesi olarak da bilinir), “Bugün çok üzücü bir gün. Bir deha yitip gitti” diyerek tüm dünyayla acısını paylaşmıştı.

ME-LEONARD-OB

Bugün, “Zorluklar, en iyi olabilmek için en büyük şansınızdır” diyen The Duke’ten ilham alın. Hayatınızı ertelemeyi bırakın, sorunlarla baş etmeyi öğrenin ve yaşamaya başlayın. Sadece yaşamak değil mevzu; mevzu istediğiniz hayatı yaşamak. Şansınız bol olsun!

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...