ABD’de Doğum Cazibesini Yitirdi

Share

Beyaz Türkler uzun zamandır, ‘çocuğum ABD vatandaşı olsun, fırsatlar ülkesinin nimetlerinden faydalansın’ diyerek, doğumlarını Amerika’da yapıyordu.

amerika-bebek

Sonra Amerika’ya kriz geldi, rüzgar tersine döndü, avantajlar dezavantaja dönüştü. Şimdi o zenginler, yeni vergiler yüzünden, “Eyvah Amerika’da doğurdum” paniğinde!

Çok değil, bundan 1 sene öncesine kadar zengin Türklerde ‘Amerika’da doğum yapmak bir furyaydı. Gazeteler, televizyonlar; ’Doğum için Amerika’ya uçtu’ haberlerinden geçilmiyordu. Ancak şimdi rüzgar tersine döndü. 2008’de yaşadığı büyük ekonomik krizden sonra vergi denetimlerinde çok daha hassas davranmaya başlayan ‘Sam Amca’, geçen yıl yürürlüğe giren FATCA “foreign account tax compliance act” yani yabancı hesaplar vergi uyum yasasıyla diğer ülkelerde yatırım hesabı bulunan vatandaşlarına, hesapların Amerikan Gelir İdaresi’ne (irs) rapor etme zorunluluğu getirdi.

Miras vergisi

Buna göre herhangi bir Amerikan vatandaşı Türkiye veya başka ülkelerde elde ettiği gelir üzerinden yüzde 39.6’ya varan oranlarda vergi ile karşı karşıya kalacak. Yani ABD vatandaşı olan ve Türkiye’de yaşayan bir Türk, burada elde ettiği borsa, faiz gibi gelirlerinden ABD hükümetine vergi ödeyecek. Ya da Amerika’da doğan, eğitimine de orada devam eden bir Türk, 18 yaşına geldiğinde Türkiye’deki aile şirketindeki hisselerinden elde ettiği gelir, veya ailesinden miras kalan evin geliri üzerinden ABD hükümetine vergi ödemek zorunda kalacak.

Vatandaşlıktan çıkma kuyruğu

Durum böyle olunca, son 10 yıldır ‘ABD’de doğum’ furyasına katılanlar şimdi mülklerinin derdine düşmüş durumda. İş dünyasında, kapalı kapılar arkasında konuşulanlara göre bir dönem ‘avantajlı olur’ gerekçesiyle çocuğunu Amerikan vatandaşı yapanlar, ABD’nin artık ‘rüyalar ülkesi’ olmadığını çoktan fark etmiş. Hatta, çocuğunu vatandaşlıktan çıkarmak için başvuranlar Türk zenginlerin sayısı hiç de az değilmiş.

7 yıl önce rüyaydı avantajı kalmadı!

Amerika’da doğumun bundan 7-8 yıl önce Türk vatandaşlar için cazip olduğunu, ancak artık herhangi bir cazibesi kalmadığını ifade eden Kazma, “Artık Türkiye’deki sağlık hizmetleri Amerika’dan çok daha iyi, eğitim açısından da ABD’nin cazibesi kalmadı. ABD vatandaşlığının artık pratikte hiçbir faydası yok. Bu arada Türkiye de zaten küçük Amerika oldu. Oradaki her şey burada da mevcut” diye devam etti. Cevat Kazma, ABD’de krizin etkilerinin halen devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde bu vergilere ek vergiler gelmesinin de beklendiğini sözlerine ekledi.

Çocuklar daha 18 olmadı

Avukat Cevat Kazma, Amerika’da doğan Türk çocukların henüz 18 yaşına gelmediğini, bu yüzden de yeni yasanın yansımalarını ülke olarak henüz net bir şekilde görmediğimizi belirterek, “ABD’de doğum furyası, son 10 senedir revaçta. Bu yüzden orada doğan çocuklar en fazla 10 yaşına geldi. Önümüzdeki yıllarda bu yasanın etkilerini görmeye başlayacağız” dedi.

45 bin dolarlık doğum paketi

Geçtiğimiz yıllardı oldukça popüler olan ABD’de doğum konusunda Türk vatandaşların taleplerini karşılamak için İzmir merkezli bir de şirket kurulmuştu. Ailelere doğumu organize etme konusunda hizmet veren şirket, 12 bin 500 dolardan başlayan 45 bin dolara kadar çıkan paket alternatifleri sunuyordu. 45 bin dolarlık doğum paketinin içinde ise lüks villada ikametten limuzin servisine kadar pek çok lüks yer alıyordu.

Kaynak: Amerikalı Türk

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...