Hobbit’in İlk Baskısına Rekor Fiyat

Share

İngiliz JRR Tolkien’in The Hobbit kitabının ilk baskısından bir kopya 137 bin pound yani yaklaşık 570 bin liraya satıldı.

29755233

Londra’daki Sotheby’s Müzayede Evi’nde yapılan açık arttırmada The Hobbit’in ilk baskısı, 137 bin pound’a isminin açıklanmasını istemeyen bir alıcı tarafından satın alındı.

Tolkien’in Leeds Üniversitesi’nden öğrencisi Katherine “Kitty” Kilbride’a hediye ettiği ve kendi uydurduğu Elf dilinde imzaladığı kitap 1937 basımı.

Açık arttırma öncesinde 70 bin sterlin (yaklaşık 290 bin lira) değer biçilen kitabın bir diğer ilk baskısı da 2008 yılında 60 bin sterline satılmıştı.

Kitap, Orta Dünya’nın Shire kentinde yaşayan Bilbo Baggins adlı hobitin, büyücü Gandalf ve 13 cüceyle kadim Erebor kentini ejderha Smaug’tan kurtarmak için çıktığı yolculuğu anlatıyor.

Tolkien, Baggings’in Dumanlı Dağlar’daki goblin tünellerinden geçerken Gollum’dan çaldığı yüzüğün öyküsünü ise Türkçeye “Yüzüklerin Efendisi” olarak çevrilen “The Lord of the Rings” adlı üçlemede işlemişti.

“The Hobbit”, Peter Jackson tarafından beyaz perdeye de uyarlanmıştı. Üçlemenin ilk filmi “An Unexpected Journey (Hobbit: Beklenmedik Yolculuk)” 2012’de , ikinci filmi “The Desolation of Smaug (Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları)” 2013’te ve üçüncü filmi “The Battle of the Five Armies (Hobbit: Beş Ordunun Savaşı)” 2014’te gösterime girmişti.

Kaynak: AA

Merve Deniz

Serinletici viral içerik editörlüğü yapan Merve Deniz, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Serinletici'de haber çevirilerine de yardımcı olan Merve’nin en büyük hobisi fotoğrafçılık. Geleceğe yönelik fotoğrafçılık hedefleri arasında portfolyosunu online bir sergiye dönüştürmek de var. Kendisini tanımlamada -fotoğrafçılıktan bile önce- ilk kelime olarak “kedisever”i seçen Merve, halen İzmir’de yaşıyor.

You may also like...