Türk Halkından ‘Başkanlık’ Tepkisi

Share

Türkiye, 7 Haziran günü geleceğini belirlemek için sandık başına koştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘başkanlık için 400 milletvekili’ çağrısı vatandaş tarafından ters tepki gördü. Oy kullanan yaklaşık 46.5 milyon seçmen, sandıktan HDP’yi zaferle çıkardı.

PASTA-page-001

2011 genel seçimlerine bağımsız katılan HDP, yüzde 6 oy artışıyla barajı aşarak meclise parti olarak girdi. AK Parti ise yüzde 9 oy kaybıyla yüzde 40.89 oy oranıyla yine birinci parti oldu. CHP’nin oylarında ise çok büyük bir oynama olmadı.

Bir önceki genel seçimlerde yüzde 25.94 oy alan CHP, yüzde 25.13 oy oranıyla 132 milletvekili ile meclise girdi. Dünkü seçimin ikinci kazananı ise MHP oldu. 3.5 puan oy artışı yakalayan MHP, yüzde 16.42 ile 81 milletvekili çıkardı.

Yeni Hükümet Nasıl Kurulur?

Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlarına göre AK Parti’nin tek başına hükümet kuracak kadar vekil kazanamamasının ardından akıllara yeni hükümetin nasıl kurulacağı sorusu geldi. Belirlenen sonuçlara göre AK Parti 258, CHP 132, MHP 81, HDP ise 79 milletvekili ile Meclis’te olacak. Bu sonuçlarla AK Parti’nin tek başına iktidar olma ihtimali yok. Oluşabilecek koalisyon senaryolarıysa şu şekilde:

1402838647_tbmm-4

AK Parti’nin azınlık hükümeti kurması. AK Parti dışarıdan herhangi bir başka partinin desteğini alarak hükümeti kurabilir. AK Parti ve MHP’nin sandalye sayısı hükümeti kurmak için yeterli sayıya ulaşıyor. En muhtemel ihtimaller arasında AK Parti-MHP koalisyon hükümeti görülüyor.

Bir diğer ihtimalse AK Parti ve CHP’nin birlikte hükümet kurması. Ancak bu ihtimali CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu reddetmişti.

Başka bir senaryo HDP ve AK Parti’nin hükümeti kurması; ki HDP Lideri Demirtaş, barajı geçmeleri durumunda AK Parti ile iş birliği yapmayacaklarını söylemişti.

En son senaryo ise CHP, MHP ve HDP’nin bir araya gelerek hükümeti kurması. Ancak bu ihtimal HDP ile MHP’nin siyasi görüş olarak bir araya gelmesinin imkansızlığı nedeniyle çok düşük bir ihtimal.

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...