CHP, MHP ve HDP Meclis Başkan Adaylarını Açıkladı

Share

7 Haziran sonrası oluşan 25. dönem TBMM milletvekilleri arasında partiler, meclis başkan adaylarını belirlemeye başladı.

CHP: Deniz Baykal

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis Başkanı adayı olan ve halen bu görevi geçici olarak sürdüren Deniz Baykal’ı makamında ziyaret ettikten sonra gazetecilere bir açıklama yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu bir gazetecinin, Baykal’ın adaylığının koalisyon ortaklığıyla bir ilgisinin olup olmadığına ilişkin soruya Kılıçdaroğlu, “Bunun koalisyonla alakası yok.” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, Baykal’ın adaylığı ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Sayın Baykal demokrasiye bağlı, kurallara inanan, Cumhuriyetin değerlerine önem veren, Türkiye bağlılığını herkesin bildiği isim. Umarız bu geçici görev sürekli hale dönüşmüş olur. Milletvekili arkadaşlarım da sayın Baykal’ın Meclis Başkanı olarak aday olmasını istiyorlar. Kendisinden bu konuda ricada bulundum. Umarım Türkiye için hayırlı olur.”

Baykal: Kıvanç duyuyorum

Deniz Baykal ise CHP adayı olmaktan kıvanç duyduğunu söyledi. Dün yeni Meclis’in ilk oturumundaki dil sürçmesi ile ilgili yorumu ise “Geçici Genel Başkanlık. Bunu ikinci kere yapıyorum. 20 yıl başkanlık yapan bir insanın Meclis Başkanlığı’na dilini alıştırması kolay olmuyor. Herkesin bunu anlayışla karşılamasını rica ediyorum.” oldu.

MHP: Ekmeleddin İhsanoğlu

MHP ise meclis başkan adayı olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday olarak yarışan Ekmeleddin İhsanoğlu’nu belirledi.

HDP: Dengir Mir Mehmet Fırat

HDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş, hafta başında partilerinin adayının Mersin milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat olduğunu açıklamıştı.

AKP’nin meclis başkan adayı ise henüz belli değil.

Meclis Başkanı nasıl seçilecek?

Yeminle birlikte Meclis Başkanlığı adaylık süreci de başladı. Adaylık başvuruları 27 Haziran Cumartesi saat 24.00’te sona erecek. 25’inci dönem parlamentosu 26’ıncı Meclis Başkanı’nı seçecek. Turlar arasında yapılacak pazarlıklar, ikili veya üçlü ortak hareket edilmesi sonucunu doğurmazsa, Ak Parti dördüncü turda kendi adayını seçtirebilecek.

Seçim yöntemi

TBMM İçtüzüğü’ne göre en fazla dört turda gizli oyla yeni başkan seçilecek. İlk tur oylamanın pazar günü yapılması planlandı. Ancak yemin töreninin ardından grup temsilcilerinden oluşacak Danışma Kurulu’nun alacağı kararla turların gelecek hafta pazartesi veya salıdan başlatılma olasılığı bulunuyor. İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz’a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor. Üç muhalefet partisinin 292 sandalyesine karşı AK Parti’nin 258 oyu bulunuyor.

İlk iki tur 30 Haziran

TBMM Genel Kurulu’nda bir yandan yemin töreni sürerken, diğer yandan dört partinin yöneticileri Meclis Başkanlığı seçiminin hangi gün yapılacağını kararlaştırdılar. Başkanlık seçiminin ilk iki turunun 30 Haziran Salı, üçüncü ve dördüncü turunun da 1 Temmuz Çarşamba günü yapılması konusunda görüşmeler yaptılar. Bu karar Danışma Kurulu kararıyla kesinlik kazandırılacak. Danışma Kurulu, yeni Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girmemesi konusunda da karar alacak. Bu arada, sözlü soru önergelerinin görüşülmesi kararlaştııldı. Partiler, bu gündemde sıra kapmak amacıyla sözlü soru önergelerini dün hemen milletvekillerinin imzasına açtılar.

Kaynak: BBC, T24

You may also like...