Yunanistan’ın İflas Süreci Resmen Başladı

Share

Yunanistan, borcunun bugünkü 1.6 milyar Euro’luk dilimi ödemeyeceğini resmen bildirdi ve iflas süreci başladı.

Avrupa’dan Asya’ya kadar dünya borsalarında yaşanan kayıplar 1 trilyon Euro’yu aştı. BIST`in piyasa değeri ise 12 milyar lira eridi.

Yunanistan’ın haftasonu duyurusunu yaptığı banka kapama ve sermaye kontrolleri adımlarının küresel piyasalarca Euro’dan çıkmaya hazırlık işareti olarak kabul edilmesi endekslerde son dört yılın en sert düşüşlerine neden oldu.

Başta İtalya, Portekizve İspanya olmak üzere kayıpların yüzde 5’leri aştığı borsalarda ortalama düşüş yüzde 3 seviyesinde gerçekleşti. Küresel yatırımcılar, AB’li liderlerin sürekli reddetmesine karşın, Atina’nın Euro Bölgesi’ni terketmesiyle Euro’nun yıkılışınında başlayacağını düşünüyor.

Piyasalar da daha şimdiden bir sonraki kurbanın Portekiz olacağıve onları İspanya ve İrlanda’nın izleyeceği görüşleri konuşulmaya başlandı. Bu korkuların yönlendirdiği endekslerde dün en az 1 trilyon Euro’nun yandığı belirtiliyor.

Türkiye özelinde incelendiğinde ise Borsa İstanbul’da cuma günü gün sonu itibariyle şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 616 milyar 224 milyon 752 bin 674 lira olarak hesaplanırken, dünkü yüzde 2’nin üzerinde düşüşün ardından bu rakam 604 milyar 579 milyon 464 bin 549 liraya geriledi.

Yani Yunanistan krizi nedeniyle BIST 100 endeksinin piyasa değeri 1 günde 12 milyar lira eridi.

Kaynak: Uzmanpara

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...