Evrenin Sonu Geliyor

Share

Evrenin enerji üretiminin son iki milyar yılda yarı yarıya düştüğünün altını çizen gök bilimciler, evrenin yavaş yavaş sonuna yaklaştığını ileri sürdü.

Galaksi ve Kütle Demeti (GAMA) projesi çerçevesinde 200 binden fazla galaksinin 21 farklı dalga boyunda yaydığı ışıkları inceleyen gök bilimciler, evrenin enerji üretiminin son iki milyar yılda neredeyse yarı yarıya düştüğünü ortaya çıkardı.

Avustralya’daki Uluslararası Radyo Astronomi Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Simon Driver, “Evrendeki enerji miktarını hesaplamak için 200 binden fazla galaksinin farklı dalga boylarında yaydığı ışıkları inceledik. Bunun için hem uzaydaki ve hem de yeryüzündekiteleskopları kullandık” dedi.

Driver, “Evren, tıpkı yorgunluktan kanepesine yığılan ve battaniyesine sarılan yaşlı bir adama benziyor. Ve bu yaşlı adam, yavaş yavaş son uykusuna hazırlanıyor” diye konuştu.

Sussex Üniversitesi’nden Dr. Stephen Wilkins da yıldız doğum oranının giderek azaldığını, bunun da evrendeki enerji miktarının düşmesini hızlandırdığını kaydetti.

Wilkins, “Yıldız oluşumu, birkaç milyar yıl önce en üst seviyeye ulaştı. Daha sonra da düşmeye başladı. Evrende halihazırda var olan yıldızlar, yaşlandığı için ürettikleri enerji miktarı da azalıyor.

Son iki milyar yılda evrendeki enerji miktarı, yüzde 40 oranında azaldı. Yıldız doğumu, azalmaya devam edecek. Dolayısıyla evren de giderek zayıflayacak.Gel gör ki evrenle ilgili bilgilerimiz, hala çok az. Tek bildiğimiz busürecin milyarlarca yıl alacağı. Şimdilik endişelenmeye gerek yok” ifadelerini kullandı.

NTV

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...