İş Görüşmesi İçin Hangi Renk Cazip?

Share

Diploma tamam, sertifikalar tamam, sıra kıyafette… İş görüşmesine giderken alınacak tüm belgeler iş yeri tarafından listelenir. Lakin ne giyeceğiniz konusunda ortada hiçbir söylem yoktur. Tabii ki klasik olarak söylenen dışında! Birazcık araştırma yapan herkes o gün için mutlaka elbise ya da takım giyilmesi gerektiğine karar verir.

Şık ve olabildiğince hanım hanımcık bir görüntü için uygun parça tamam. Ama ya renk? Siyah sıkıcı, beyazın havası değil. İşte biz de bu sorudan yola çıktık ve iş görüşmesine giderken hangi renkleri tercih edebileceğinizi sıraladık!

En Güvenli Seçim: Mavi

İlk tercihiniz mavi olsun! Çünkü mavi hem yaratıcılığınızı teşvik eder hem de (daha da önemlisi) karşınızdaki insana sizin hakkınızda güven verir. Bunu biz değil araştırmalar söylüyor! Özetle, seçeceğiniz stil ne olursa olsun mavinin tüm tonlarından yararlanabilirsiniz.

Düz Kahverengiye Hayır!

Kahverengi aslında ara bir tondur ve renk skalasının başrolünde yer almaz. Öte yandan negatif herhangi bir çağrışımı olmadığından iş görüşmesi için rahatlıkla tercih edilebilir. Tek riski sizi biraz yaşlı dolayısıyla demode gösterme ihtimalidir. Zira malum, genç düşünen ve genç yaşayan biri bu tonu pek de tercih etmez. Bu nedenle, eğer tercihiniz kahverengi olacaksa, modern kesimlerdeki parçaları seçmeyi ve bunu da trendy aksesuvarla süslemeyi ihmal etmeyin.

Lider Siyah!

Siyah en çok tercih edilen renk olarak aslında listenin başında geliyor. Özellikle yüksek pozisyonlar için önerilen bu renk aynı zamanda kişiye özgüven veriyor. Yani liderlik gerektiren bir pozisyon için başvuruyorsanız siyah doğru renk! Ama siz asistanlık gibi daha alt kademe bir göreve başvuruyorsanız, tekrar düşünmekte fayda var. Bu görüşmelerde fazla riskli olarak algılanabilir. Siyah giyerken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu da tonları tutturmak. Yani ayakkabınız daha koyu elbiseniz ya da takımınız daha açık kalırsa bu çok da hoş bir görüntü olmayacaktır. En azından iş görüşmeniz açısından!

İktidar Sahibi Kırmızı

Bir iş görüşmesine giderken iddaalı ya da cesur gözükmek istiyorsanız kırmızıyı tercih edebilirsiniz. Ama bu renk aynı zamanda sizin asi, otoriter ya da kapalı fikirli olduğunuzu düşündürebilir. Tabii ki bazı durumlarda bu bir istisna sayılıyor. Örneğin satış-pazarlama gibi bir işe başvuruyorsanız bu doğru bir renk seçimi olacaktır.

İyi Seçim: Gri

Eğer görüştüğünüz kişiye mantıklı ve analitik biri olduğunuzu iletmek istiyorsanız griyi seçebilirsiniz. Sade olmak hemen hemen her alanda olduğu gibi iş görüşmelerinde de işe yarıyor. Kişiliğinizi biraz daha ortaya çıkarmak içinse renkli bir eşarp ya da aksesuvar kullanabilirsiniz.

Başlangıçlar İçin Beyaz

Beyaz giymek cesaret ister biliyoruz. Ama bembeyaz olmak yerine beyaz bir takım tercih edebilir ve içine sizi yansıtan başka bir renk kullanabilirsiniz. Aynı zamanda beyaz, temiz bir sayfa ve analitik düşünce gibi çağrışımlarda bulunur. Yani listenize beyazı da eklemeyi unutmayın!

Kreatif Mor

Çoğu zaman iş görüşmelerinde risk almak istemeyiz. Ve renk kullanmak yerine daha nötr tonlara yöneliriz. Ama siz çok daha yaratıcı bir iş görüşmesine gidiyorsanız mutlaka kıyafet seçimlerinizde renklere yer verin. Özellikle mor renk, çok daha sanatsal ve yaratıcı olduğunuzu vurgular.

Tüm bu tavsiyelerin yanında aslında ihtiyacınız olan en önemli iki unsur daha var. Biri şans diğeri de özgüven. Hadi gidip alın o işi!

Kaynak: elle.com / Emel Okşar

 

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...