Şile ‘Sünger Bob’ Kalesi

Share

Türkiye’de bir restorasyon faciası daha yaşandı.

Ocaklı Ada Kalesi olarak da bilinen Şile Kalesi, restorasyon sonrası ünlü çizgi film karakteri Sponge Bob’a (Sünger Bob) benzetildi.

Şile Belediye Başkanı Mimar Can Tabakoğlu ise restorasyon sürecinin 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu dile getirerek “Kalenin 2004 tarihinde yıkılma tehlikesi vardı. Bizi eleştirenler sormak isterim: Bu restorasyon yapılmayıp kale tamamen çökse bize ne diyeceklerdi?” diye konuştu.

Restorasyonun Bilim Kurulu üyesi İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller ise yapılan eleştirilerin haksız olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Koruma Kurulu’nun talebi üzerine ‘savunma yapıları ve restorasyon’ konularında uzmanlaşmış üyeleri içeren bir bilim kurulu oluşturulmuş, onaylı projenin dışına çıkılmamıştır. Yapının farklı noktalarından taş, tuğla ve harç örnekleri alınarak laboratuvar incelemeleri yapıldı. Seçilen taş kale duvarlarında kullanılan taşa görsel ve fiziksel olarak en uygun taştır. Ocaktan yeni çıkarılmış bir taşın mevcut taşlara uyum sağlaması uzun zaman gerektirecektir.”

Yeniden yapmışlar

Restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, “Arkeolojik kalıntıların restorasyonunda eseri ilk haline döndürmek yerine, mevcut kalıntıyı sağlamlaştırmak, sahip olduğu tarihi izlerin geleceğe aktarılmasına yardımcı olmak önemlidir. Burada sağlamlaştırma yerine yeniden yapım egemen olmuş. Tarihi izler silinmiş; yeni bir kule ortaya çıkmış” dedi.

Mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Afife Batur ise “Çok tuhaf bir restorasyon olmuş. Kalenin yeni hali orijinal fotoğrafından daha yüksek görünüyor. Pencere hizası ile toprak hizası aynı açılardan çekilmiş. Kale yükseltilmiş gibi duruyor. Pencereleri de küçültülmüşe benziyor. Fotoğraflara baktığımda sıva yapıldığı anlaşılıyor. Şayet böyle bir durum varsa kaleler sıvalı olmaz. Yapı kale imgesi vermiyor” diye konuştu.

Milliyet, Hürriyet

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...