NASA’dan 70 Günlük Yatma Görevine 18 Bin Dolar

Share

NASA, insan bedeninin uzaya ne kadar dayanıklı olduğunu anlamak için çeşitli testler yapıyor. Bu testler kapsamında ise ilginç bir projeyle insan bedenini yatırarak test etti.

NASA’nın 70 gün yatarak para kazanmak isteyen genç arayışı sonrası Drew Iwanicki bu proje için “gönüllü” oldu. Toplam 25 bin gönüllü içinde 55. olarak yer alan Iwanicki testin bir parçası olarak tam 18 bin doları kazandı.

Iwanicki’nin açıklamalarına göre, ilk 5 gün çok zor geçti. Kan basıncındaki değişiklik sürekli başını ağrıttı. Nitekim yapılan açıklamada yatış pozisyonunun normal uyuma pozisyonu olmadığı belirtilmişti. Ancak deneklere bazı dönüş izinleri verildiği biliniyor. Iwanicki’ye göre bu izinler kendisini rahatlattı. Iwanicki ayrıca istedikleri zaman uyuyup uyanma lüksüne de sahip olmadıklarını açıkladı. Iwanicki’nin açıklamalarına göre, uyku saati akşam 10, uyanma saati ise sabah 6’ydı. Tüm bunlarla beraber Iwanicki tuvalet ihtiyaçlarını da yatarak gidermiş. Iwanicki’ye göre bu durum oldukça zorluk yaşatmış. Ancak denek zamanını film izleyerek ve kitap okuyarak geçirmiş.

Iwanicki’nin ayrıca yediği yemek ve insanlarla iletişime geçmesi de sınırlı olmuş. Özellikle yatarak bilgisayar kullandığı zamanlarda kas ağrıları kendisini zorlamış.

Kısacası denek iyi para kazanmış ama bu hiç kolay olmamış.

Haber Uzay

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...