Kadınlar Neden Ağlar?

Share

Bazı zamanlarda ağlamak kadar rahatlatıcı bir şey olamaz. Güçlü duyguların ardından gözlerden akan yaşlar, aynı zamanda duyguların boşalmasını da sağlıyor. Peki neden ağlıyoruz?

Tilburg Üniversitesi’nden klinik psikolog Ad Vingerhoerts’e göre bu konu üzerine iki ana hipotez bulunuyor. İlk hipoteze göre, gözyaşı dökmek duygusal anlamda baskı altında olduğun ya da bozguna uğradığında kendini yeniden toparlamana yardımcı oluyor. İnsanlar her ne kadar ağlamayı üzüntü ile ilişkilendirseler de, mutluluk ya da heyecan da ağlamanın nedenleri arasında.

Kötü bir hastalığın kıyısında olduğunuz zamanlarda ya da yıllardır beklediğiniz terfi gerçekleştiğinde de ağlamanız mümkün. Tüm bu büyük dönüm noktaları gözyaşlarını tetiklemeye yeterli zemin oluşturuyor.

İkinci hipotez ise, ağlamanın diğer insanlara sinyaller yollama yöntemi olduğu şeklinde. Bu açıdan bakıldığı zaman ağlamak, çaresizliğin ve güçsüzlüğün iletilmesinde bir aracı olabilir ve diğerlerine karşı olan agresif davranışları engelleyebilir. Dahası, ağlamak diğer insanları uyarmanın bir yöntemi de olabilir.

Ağladınız… Şimdi İyi Misiniz?

Ağlamanın ruh halinize olan faydaları her zaman anında gerçekleşmeyebiliyor. Yeni bir araştırmaya göre aşırı hüzünlü bir film seyrederken ağlayan insanlar başlangıçta kendilerini daha kötü hissediyorlar. Ama ağlamanın 90 dakika sonrasında ruh halleri, film izlemeye başlamadan önceki hallerine göre daha iyi duruma geliyor.

Kaynak: marieclaire.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...