Mars’tan Geri Dönmek Mümkün Olacak Mı?

Share

Herkes Mars’a ne zaman ve nasıl gideceğimizi konuşuyor ancak nasıl geri döneceğimiz çok düşünülen bir konu gibi görünmüyor.

Bizde Mars’tan geri dönüşün nasıl olacağını merak ettik ve küçük bir araştırma ile sizlere bu konuyu yazmak istedik. Belki de asıl önemli olan gitmek değil geri gelmek olacak. Kararı yazının sonunda siz verin..

NASA, Mars’tan ayrılış için Mars Ascent Vehicle’ı geliştiriyor. Ancak bu araç Dünya’dan direkt olarak gidiş dönüş yakıtı alırsa çok ağır olacak ve Dünya’dan kalkışı pek mümkün olmayacak. Bu durumda MAV’ın astronotlardan önce Mars’a gidip kendi yakıtını üretmesi lazım. Böylece Mars’ta da üretilebilecek yakıtla araç sadece gidiş ya da geliş yakıtı ile doldurulabilecek. Bununla birlikte aracın son derece dayanıklı olması lazım çünkü Mars’ta radyasyon oldukça fazla. Tüm bunlarla beraber MAV içinde günlerce astronot barındırabilecek durumda olmak zorunda. Bunun nedeni bu aracın Mars’ın yörüngesinde başka bir araca astronotları nakledecek olması.

Kısacası bu araç Mars’a gidip kendi yakıtını üretip daha sonrada insanları yörüngedeki diğer araca ulaştırmak zorunda ve bunun için ikinci bir şansı yok. (Ve tüm bunlar için halen araç tamamlanmadı)

Tüm bunlarla beraber uzun süre Mars şartlarında yaşayan bir insanın Dünya’ya tekrar adepte olması da son derece zor. Nitekim bilim insanları insanların kasları üzerinde Mars etkilerini halen araştırıyor.

Kim bilir belki de giden bir daha geri gelemeyecek…

Haberuzay

You may also like...