Pandaların Dili Çözüldü

Share

Çin’de Panda Koruma ve Araştırma Merkezi’nden bilim adamları, pandaların dilini çözdü. Şinhua ajansının haberine göre, Çin’in güneybatısındaki Sıçuan eyaletinde bulunan merkez, pandaların çıkardığı 13 farklı sesin hangi anlama geldiğini belirledi.

Pandaların diliyle ilgili projeyi 2010’dan beri yürüten bilim adamları, pandaların yavru veya yetişkinken, yaptıkları yeme-içme, kavga etme, birbirlerine yardımcı olma ve çiftleşme gibi aktiviteleri kayıt altına aldı. Kayıtlardan toplanan verilerdeki ses ve hareketler analiz edildi.

Projeyi yürüten ekibin lideri Cang Hı Min yaptığı açıklamada, pandaların “açım”, “mutsuzum” ve “beğendim” anlamına gelen bir kaç ses çıkarabildiğini belirtti. Cang, pandaların büyürken annelerinden cıvıldama, kükreme, bağırma, mızırdanma, cıyaklama gibi seslerle duygularını nasıl ifade edeceğini öğrendiklerini söyledi.

Eğer bir panda kuş gibi cıvıldama sesi çıkarıyorsa, yavruları hakkında endişeli olabileceğini, yüksek sesle bağırırsa, bir yabancının kendisine doğru yaklaştığını söylediğini ifade eden Cang, erkek pandaların aşık olduğunda sürekli kuzu gibi melediğini, dişi pandaların ise kuş gibi ses çıkararak karşılık verdiğini aktardı.

Cang, “Eğer pandaların dilini anlayabilirsek, vahşi doğada onları koruyabiliriz” dedi.

Çin’de çoğunluğu Sıçuan ve Şaanşi eyaletleri olmak üzere 2 binden fazla panda yaşıyor. Çin, yetiştirme merkezlerinde suni yollarla büyütülen pandaları 2006’dan bu yana vahşi yaşama salıyor. Son yıllarda pandaların vahşi doğaya uyum sağlaması için daha fazla çabanın harcandığı ülkede tabiata salınan pandalar GPS’li tasmalarıyla takip ediliyor.

T24

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...