NASA’dan Mars’la İlgili Yeni Bulgular

Share

Bilim adamları, Kızıl Gezegen’in milyarlarca yıl önce su bulunan yüzeyinin güneş fırtınaları ve atmosferdeki gaz kaybı nedeniyle kuraklaşmış olabileceğine dair bulgulara ulaştı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesinde (NASA) görevli bilim adamları, bir zamanlar su içerdiğini düşündükleri ılık Mars yüzeyinin güneş fırtınaları ve atmosferindeki gaz kaybı nedeniyle “soğuk ve kurak” bir yere dönüşmüş olabileceğine dair bilgiye ulaştıklarını açıkladı.

NASA’nın “Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi” (MAVEN) adlı misyonu kapsamında bir yıldır gezegenin yörüngesinde bulunan insansız uzay aracından elde edilen bulgular bugün kamuoyuyla paylaşıldı.

Bilim adamları, bulgular çerçevesinde, Kızıl Gezegen’in atmosferinin güneş fırtınaları sırasında ciddi oranda aşındığını ve gaz kaybettiğini bildirdi.

Kurumun uzay aracı sayesinde ulaşılan bilgilere göre, Mars atmosferindeki gaz, güneş fırtınaları nedeniyle saniyede 100 gram azalıyor ve uzun zaman içinde bu oran giderek büyüdüğü için ciddi miktarlara ulaşıyor.

MAVEN araştırmacıları, milyarlarca yıl önce Güneş, daha genç ve aktifken Mars atmosferindeki gaz kaybının çok daha fazla olduğunu düşündüklerini belirtti. Bilim adamları, bu nedenle Mars’taki iklimin milyarlarca yıl önce büyük gaz kayıpları ile güneş fırtınaları nedeniyle değiştiğini düşündüklerini ifade etti.

Astronot ve NASA yöneticisi John Grunsfeld, “Mars’ın bir zamanlar hayat belirtisi olan sıvı halde su bulunmasını destekleyecek kadar ılık bir atmosfere sahip olduğu görülüyor” dedi.

Grunsfeld, Mars’taki atmosfere ne olduğunu anlamanın kendileri için büyük önem taşıdığını, NASA’nın Mars’a yolculuğu bakımından da gezegende bulunan mikropları neyin yok ettiğini öğrenmenin hayati olduğunu söyledi.

Güneş’in atmosferinden gelen ve saatteki hızı 1,6 milyon kilometreye ulaşan proton ve elektron gibi partiküllerin akımı, güneş fırtınası olarak adlandırılıyor.

NASA’nın daha önceki araştırmalarında Mars’ın bazı bölgelerinde bolca su bulunduğuna dair, nehir yatakları ya da sadece su bulunduğunda oluşabilen mineral tortuları gibi işaretler elde edilmişti. Bilim adamları, bu bulgular ışığında gezegenin atmosferinin daha yoğun olduğunu, Mars yüzeyinde milyarlarca yıl önce ırmaklar, göller, hatta okyanuslar bulunmuş olabileceğini açıklamıştı.

NTV

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...