Windows 30 Yaşına Bastı

Share

PC kullanımında büyük bir devrim yaratan ve PC’leri grafik ara yüze sahip işletim sistemiyle tanıştıran Windows, 30 yaşına bastı.

PC’leri komut satırıyla kullanılan bilgisayarlardan grafik ara yüzü ile çalışan sistemlere dönüştüren Windows işletim sistemi bugün 30 yaşına bastı.

Microsfot’un, MS DOS işletim sistemi ile birlikte piyasaya sürdüğü Windows ilk defa 20 Kasım 1985 yılında kullanıcılarıyla buluştu. Ancak o zamanın PC sistemlerinin tümü Windows’u çalıştırabilecek kapasiteye sahip değildi ve komut satırı üzerinden çalışan MS DOS sistemi de uzun yıllar yoğun olarak kullanılmaya devam etti.

Windows 1.0 aynı zamanda PC’leri mouse yardımıyla kontrol etmenin lüksünü de sunuyordu. Bugünkü Windows sistemine oranla çok basit işlevler yerine getirebilen Windows 1.0 sayesinde yazılımları pencereler üzerinde çalıştırmak ve yazılımlar arasında geçiş yapabilmek, bilgisayar kullanıcıları için çok büyük bir devrimdi.

Windows 1.0 piyasaya çıktığında, özellikle mouse’a alışık olmayan PC kullanıcıları arasında büyük şikayetlere neden olduysa da bu işletim sistemiyle IBM, Apple ve Microsoft arasında, kişisel bilgsayar pazarındaki büyük yarış da başlamış oldu.

Tech Inside

Emre Kırtaş

Serinletici'ye teknik destek sağlayan ve öncelikli olarak teknoloji editörlüğü yapan Emre Kırtaş, Formula 1 başta olmak üzere Serinletici içeriğine daha birçok alanda da katkıda bulunuyor. Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitiren Emre aynı zamanda canlı anlatımlarının da en önemli isimlerinden.

You may also like...