Spotify’da Yeni Albümler Neden Yok?

Share

Ünlü sanatçıların Spotify üzerinde albümlerini geri çekmeleri veya yeni albümlerini Spotify ile paylaşmamalarıyla birlikte, uygulamanın geleceği sorgulanmaya başlandı.

Geçtiğimiz günlerde Coldplay, “A Head Full of Dreams” isimli yeni albümünü Spotify ile paylaşmamayı planladıklarını söylemişti. Benzer durum Adele, Jack White, Taylor Swift, The Black Keys gibi sanatçıların albümünü uygulamada sergilememesiyle yine gerçekleşmişti.

Eğer bu durum böyle devam ederse Spotify için bir felaket yaklaşıyor demek olabilir. Ünlü müzik yayın servisinin bir şekilde sanatçıları, dağıtıcı firmaları geri kazanması gerekiyor.

Spotify ile kim ne kazanıyor?

Spotify bu konuyla ilgili net rakamlar açıklamasa da Wall Street Journal hesaplamalarına göre paralı ve ücretsiz üyeler arasında çok ciddi bir fark var. Sanatçılara ödenen para, Ağustos ayında ücretsiz kullanıcılarda, abonelik sahibi kullanıcılara kıyasla 5 ile 7 kat daha az.

Buradaki işlem biraz karışık ancak kısaca söylemek gerekirse, ödenen paranın özü direkt olarak gelirlere bağlı. Spotify üzerinde gelir iki türlü gerçekleşiyor. Ücretsiz kullanıcılarda reklamlardan oluşan gelir ve paralı aboneliğe sahip kullanıcıların aylık ödedikleri 10 dolar. Buradan sonra Spotify 70/30 yüzdelik bir bölüştürme yapıyor. Yani gelirin yüzde 30’u Spotify’a, geri kalanı ise markaya ve sanatçıya gidiyor.

Spotify büyük albümleri kaybetmeye devam ederse ve firmalarla bir şekilde anlaşma yöntemi bulmazsa büyük bir sıkıntıya girebilir.

Shiftdelete

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...