Çalışan kadının evrim teorisi

Share

Farkında mısınız, çalışan kadına bir haller oluyor. Evet evet bayağı bayağı evrim geçiriyor. Bu düşünceyi sadece biz değil bilimsel kaynaklar ve uzmanlar da destekliyor. Erkek egemen iş dünyası, stres ve rekabet östrojeni emip yerine bol miktarda testosteron bırakıyor. Sonuç; tavırlar erkeksileşiyor, yuvarlak vücut hatları kayboluyor, kısırlık ihtimali ve erken menopoz riski artıyor.

Bilimsel gerçeklerden yola çıkarak elimizdeki iki veriyi daha hatırlatmakta yarar var. Birincisi hem erkeklerde hem de kadınlarda, farklı oranlarda da olsa testosteron ve östrojen doğal olarak bulunmuyor. İkincisi ise, kadınlardaki testosteron düzeyi erkeklerin sadece yüzde beşi kadar! Ancak hormonların salgılanma oranının psikolojik durum, cinsel hayat, beslenme şekli, uyku düzeni ve benzeri daha kadar birçok durumdan etkilendiği de su götürmez bir gerçek.

Bütün bunlara bağlı olarak iş hayatında var olan, yoğun stres altında çalışan ve özünde bir hayat mücadelesi içinde olan tüm kadınlarda testosteronun normalden daha fazla salgılandığını söylemek yanlış olmaz.

Zira Indiana Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma da bu iddiayı destekler nitelikte; erkek egemen sektörlerde çalışan kadınlarda salgılanan stres hormonu kronik düzeyde bozuluyor ve bu da vücuttaki östrojenin azalmasına, testosteronun artmasına neden oluyor. Bu durum kadının doğal ihtiyaçlarını yerine getirmesinde bir engel oluşturduğu gibi olumsuz fiziksel ve duygusal tepkilere de yol açabiliyor.

Sonuç olarak günümüzde bu ciddi değişimlerin henüz pek farkında olmasak da, rekabetin gittikçe arttığı iş hayatında rol alan kadınların yoğun strese bağlı olarak yıllar içinde sorunlarının gittikçe artacağını bilimsel çalışmalar ışığında öngörerek gerekli önlemleri almak gerekir.

Çünkü erkek egemen dünya yine oyununu oynuyor. Şimdi, sıra bizde. Tavsiyemiz, geri hamle yapmak ve kadının özüne dokunanları hatırlamak yönünde. İş hayatının hormonlarınızı değiştirmesine, kadınlığınızı sorgulatmasına izin vermeyin.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...