Çin’de Bir Restoranda Temiz Hava Faturası

Share

Çin’in doğu bölgesindeki bir restoran müşterilerinden yedikleri yemeğe ek olarak, bir de ‘temiz hava ücreti’ almaya başladı.

Çin’in resmi Şinhua haber ajansına göre Jiangu vilayetinin Zhangjiagang şehrindeki restoran, içerideki havayı temizlemenin maliyeti olarak her bir masanın hesabına 1 yuan (0.15 dolar) ekliyor.

Son birkaç haftada bölge kirli havadan duman altı oldu. Hava kirliliğin en yoğun olduğu yerlerde görüş mesafesi 100 metrenin altına indi.

Jiangu’daki restoranın sahipleri de ziyaretçilerine daha keyifli bir ortam sağlayabilmek için hava filtrasyon sistemi kurdu. Maliyetini de önceden herhangi bir uyarıda bulunmadan müşterilerine ödettiler.

Restoranın müşterileri arasındaki öfkeli patronların şikâyet etmesi üzerine yerel yönetim devreye girdi ve restoran sahiplerinden yasadışı olduğunu söylediği bu uygulamanın sona erdirmelerini istedi.

Sosyal medyadan destek var

Şinhua’ya konuşan bir yerel yönetim yetkilisi filtrelenmiş hava solumanın müşterilerin tercihi olmadığını, dolayısıyla da bir ürün gibi satılamayacağını söyledi.

Ücreti ödemeye mecbur bırakılanlar durumdan şikâyetçi olsa da uygulama Çinli sosyal medya kullanıcıları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Mikroblog sitesi Weibo’daki bir kullanıcı, “Ücreti ödemeyi kabul ederdim” yazdı. Bazı kullanıcılar da temiz hava için daha yüksek bir ücret bile ödeyebileceklerini söyledi.

Bir kullanıcı da hükümetin hava kirliliğiyle mücadele için bu uygulamayı sürdürmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Fakat restoran sahiplerinin mecburi ücret uygulamasını eleştirenler de var.

Bir kullanıcı “Ücreti ödemek sorun değil. Sorun ücretle ilgili önceden bilgilendirilmemek ve müşterinin rızasını almamak” yazdı.

BBC

You may also like...