Modern çağın hastalığı: Bruksizm

Share

Modern çağın hastalıklarından biri olarak ortaya konan bruksizm halk arasında diş sıkma ve gıcırdatma olarak biliniyor. Toplumun yüzde 20’sini etkileyen rahatsızlık çoğunlukla stres ve huzursuzluk kaynaklı olabiliyor. Yaş olarak ise geniş bir aralıktan bahsetmek mümkün.

Swiss Centerdent diş kliniğinin kurucusu diş hekimi Dr. Selin Dizdar, bruksizmi, genel olarak bilinç dışı ve uyku esnasında meydana gelen dişleri sıkma eylemi olarak tanımlıyor. Gıcırdatma sırasında dişler, çeneye ve ekleme çok yüksek bir basınç iletiyor.

Birçok Sebebi Olabilir

Diş gıcırdatması multifaktoriyel bir olgu. Bunlar psikolojik (stres), dental ve sistemik problemler olabilir. Diş gıcırdatmasında stres önemli bir yer tutar. Psikolojik faktörler depresyon, emosyonel stres, kuvvetli pişmanlık, obsesyon ve uykusuzluk olabilir. Kişisel sıkıntılar ve kişinin karakter yapısının aşırı titiz, agresif ve aceleci olması, diş gıcırdatmasına yatkın olmasına yol açar.

Belirtiler ve Tedavi

Eğer diş gıcırdatması erken dönemde tespit edilirse diş yüzeylerinin aşınmasını engellemek için diş hekimi tarafından yapılan gece plakları çok etkili olabilir. Geç dönemde dişlerde oluşan hasarların tedavisi yine diş hekimi tarafından yapılan koruyucu tedaviler ile mümkün. Eğer sabah kalktığınızda yanaklarınız ağrıyorsa, kulağa ve başa yayılan ağrılarınız varsa, ağzınızı rahat açamıyorsanız, boyun bölgesinde ağrı hissediyorsanız, ağzınızı açtığınızda eklemden ses çıkıyorsa, dişlerinizin arasında kum varmış gibi bir his varsa dişlerinizi gıcırdatıyor olma ihtimaliniz çok yüksek.

Tedavi edilmediği takdirde dişlerin kırılabilme olasılığı var. Diş eti çekilmesi, dişlerin sürekli aşınmasından ötürü alttaki daha yumuşak tabakaya ulaştığında aşınma hızlanarak devam eder ve çürüğe yatkınlık, soğuk, sıcak, ekşi, tatlı hassasiyetine sebep olur. Ayrıca dişlerde çatlaklar ve kırılmalar gözlemlenebilir. Uzun süreli diş sıkma sonucunda yüz ve boyun kaslarında ağrı ve çene ekleminde deformasyona yol açabilir.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...