Asil ve hüzünlü kahraman: Severus Snape

Share

Harry Potter serisini sevenler için bugün acı bir gün. Kitaptaki Severus Snape karakterine 8 film boyunca hayat veren Alan Rickman 4 yıl önce bugün yaşamını yitirdi.

Alan Rickman’ı birçoğumuz şahsen tanımadı. Ama kendisi, harflerden oluşan bir kitap kahramanına hayat verdi. Bakışıyla, duruşuyla, konuşmasıyla tam olarak kafamızda yarattığımız Harry Potter dünyası için biçilmiş bir kaftandı.

Şahsen tanımasak da çocukluğumuzdan itibaren yanımızda olan bir kahraman oldu. Soğuk Snape görünüşünün altında içten içe bir kor yandığını hissettirdi bizlere. Kimi zaman güldük, kimi zaman kızdık, kimi zaman nefret ettik… Ama Severus Snape’e olan inancımızı hiçbir zaman yitirmedik.

Bakışlarındaki gölgenin hüzün olduğunu sonradan anladık. Ve Alan Rickman’ın kelimelerin hüznünü alıp göz bebeklerine yerleştirdiğini… Yanlışıyla doğrusuyla sevdirdi bize Severus Snape’i. Tanıdığımız en gerçekçi karakterlerden biri, sayesinde şaha kalktı.

İnsanların sadece iyi ya da sadece kötü olabileceğini söyleyen kişilere inat göğsünü gere gere Snape’lik tasladı bizlere. Aslında hepimizin içinde harmanlanmış olan karanlık ve aydınlığın mükemmel bir timsaliydi. Tam anlamıyla bir ‘Melez Prens’ti.*

Yine de mükemmel değildi. Mükemmel olmanın yanından bile geçmiyordu. Hata yapmıştı, hem de çok büyük hatalar. Yaşamıştı, hem de ne büyük acılar… Bazen gücünden ilham aldık, bazen acısına ortak olduk. Severus Snape’in yüreğinde beslediği sonsuz aşka tanık olduk.

Ve kendisi bizleri bir an bile şaşırtmadı. Verdiği sözleri ve aşık olduğu gözleri unutmayan bir kahramandı. Tam da olması gerektiği gibi…

Şahsen tanımadık Alan Rickman’ı. Ama sorsalardı nasıl biriydi diye, tam olarak bu kelimelerle anlatırdık onu.
Harflerin kahramanını harflerle anlatmanın en iyisi olduğunu düşündük. O yüzden de tanıdığımız ‘en asil ve hüzünlü kahraman Severus Snape’e harflerle veda ediyoruz.

Eminiz ki gittiği yerde, ‘gizli’ koruyucu melek olmaya devam edecek.

Aradan yıllar geçse de içimizde bir yerler hep hatırlayacak bu siyah kıyafetlere bürünmüş kahramanı. Ve günün birinde illa ki konusu açılacak. “Ne kahramandı ama…” diye konuşmanın arasında adı geçecek. “Hiç unutmadık ki, hep kalbimizdeydi” diyeceğiz.

“Bunca zaman sonra, öyle mi?” diye soracaklar.
“Her zaman,” diyeceğiz.

*Melez Prens, Harry Potter serisinin altıncı kitabıdır. Kitaba adını veren karakter Alan Rickman’ın canlandırdığı Severus Snape’tir.

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...