Uzun İlişkilerin Sırrı Aşkın Matematiğinde Saklı

Share

Eğer hayat boyu beraber olmak istediğiniz birini bulduysanız çok şanslısınız. Ama maalesef bu yeterli değil… Aşk başka, ilişki bambaşka bir şey.

Çılgınca aşık olduğunuz insanla ömür boyu mutlu olmanın bir formülü olsa harika olmaz mıydı?

Amerikalı matematikçi Hannah Fry, mutlu ve uzun ömürlü bir ilişki yaşamanın sırrını basit bir formülle açıklamış!

Business Insider dergisinde çıkan bir habere göre Fry sağlam ilişkilerin en iyi belirleyicisinin çiftlerin birbirlerine ne kadar pozitif veya negatif yaklaştıkları olduğunu anlatıyor.

Fry, yaptığı araştırmalarda ayrılma riski düşük olan çiftlerin genelde birbirleri ile pozitif etkileşim içinde kalırken, ayrılma olasılığı yüksek çiftlerin kolayca negatif etkileşim sarmalına girdiklerini tespit etmiş.

Birbirlerine pozitif yaklaşan çiftlerden biri kötü bir davranışta bulunduğunda diğeri bu davranışı olağan dışı görüp fazla kafaya takmıyor. Örneğin, eşi akşam eve gelip bütün akşam söylendiğinde bunun iş stresinden veya kötü bir gün geçirmesinden kaynaklı olduğunu düşünüp aldırmıyor.

Negatif ilişkilerde ise durum tam tersi. Kötü davranış şekli karakter özelliğine bağlı sürekli tekrar eden bir durum olarak algılanıyor. Yine aynı örnekten yola çıkarsak, eşlerden birinin akşam eve gelip söylenmesi onun negatif kişiliği ve benmerkezciliğinden kaynaklı tipik bir durum olarak algılanıyor.

İlişkideki sorunları hemen konuşun, üzerini örtmeyin

Araştırmanın en ilginç bulgusu ise çiftlerin negatiflik eşiği ile ilgili. En başarılı ilişkiler, çiftlerin birbirlerinin negatif davranışları karşısında sabredip, çok önemli bir şey olmadığı sürece tepki vermediği ilişkiler değil. Sanılanın aksine, çiftler negatif hissettikleri durumları hemen dile getirip problemleri çözmeye çalıştıklarında daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir hale geliyor. Bu eşlerin küçük sorunları içlerinde biriktirip, zamanla giderek yıpranıp, patlama noktasına gelmelerine engel oluyor.

Yani matematik ‘’Söz gümüşse, sukut altındır’’ deyimini tekrar bir düşünmemiz gerektiğini söylüyor. Tabii ki ilişkiler söz konusu olduğunda, ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz önemli. ‘’Söz var iş bitirir, söz var baş yitirir’’ deyimi hala geçerli!

CNN

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...