Empati (Empathy) – Adam Fawer

Share

Not: Bu yazı spoiler içerebilir.

Hani yaşama bir sıfır önde başlamak denir ya, Adam Fawer’ın Empati’si de Olasılıksız sayesinde kitap dünyasına böyle bir giriş yaptı aslında. Olasılıksız’ın etkisine kapılan çoğu okur doğal olarak yazarın diğer kitaplarına yönelme yoluna gitti ve Adam Fawer’ın da bu bağlamdaki tek seçeneği olan ikinci kitabı Empati okuma listelerinde üst sıralara kolayca yerleşti.

Her ne kadar Olasılıksız’dan beslendiği yönünde bir izlenim yaratsam da Empati için başlı başına en az Olasılıksız kadar sağlam bir eser olduğunu söylememde fayda var. Bu denli başarılı bir ilk örnek olmasa bile eminim ki yazar Empati ile de ismini yeterince duyurabilecek potansiyele sahip olabilirdi.

Kitabın konusu, karşılarındaki insanların duygularını aksiyon haline geçmeden sezebilen ve yetenekleri sayesinde bu duygulara yön verebilen özel insanlar (kitabın deyimiyle empatlar) üzerine kurulu. Bahsettiğimiz yeteneklere sahip bir hoca (Lazslo Kuehl), bu insanları daha çocuk yaştayken belirleyip sözde bir okulun perdesinde toplayan fakat gerçekte daha derin hedefler güden bir organizasyon, organizasyonun bünyesinde adeta hapsolmuş bir doktor (Elliot Dietrich), organizasyon adına çalışan fakat gerçekleri gördükçe çekinceleri bir bir ortaya çıkan bir diğer özel insan (Darian Washington) ve çocukluklarından yetişkinliklerine hikayenin baş kahramanları Elijah Cohen (Elijah Glass), Winter Zhi, Jill Willoughby ve tabi ki kimliği hakkında kafanızda binbir soru işareti bırakacak ve son sayfalara kadar merakınızı körükleyecek Valentinus’u hikayenin temeli olarak nitelendirebiliriz. Bunların yanında organizasyonun as kadrosundan Samantha Zinser, Elijah’ın kuzeni Stevie Grimes ve özellikle Valantinus soru işaretinin bağlandığı Peder Sullivan’ı da kitabın gidişatına olan katkılarından dolayı es geçmemek gerekli.

Sadece iki kitabı olmasına rağmen Adam Fawer’ın birbirinden bağımsız hikayelerle başlayıp ilerleyen bölümlerde bu hikayeleri birbirine mükemmel bir şekilde bağlama geleneği Empati için de geçerili ve artık yazarın tarzını belirler nitelikte olmuş. Ayrıca bu “tarzın” benzeştiği bir diğer nokta da kuşkusuz güçlü kadın karakterler. Olasılıksız’daki Nava ile Empati’deki Darian karakterlerinin misyonlarını iki kitabı da okuyanlar çok net birbirine benzetebilecektir. Bunun yanında “esas oğlanlar” Olasılıksız’ın David Caine’i ve Empati’nin Elijah Cohen’i de zamanla güçlerini keşfetme yönünde birbirini andırıyor.

Toparlamak gerekirse Empati 640 sayfa ve bu sayfa sayısının getirdiği korkutuculuğunun aksine, kitabın arka kapağında da dendiği gibi okudukça bağlanılacak, bağlandıkça okunabilecek bir eser. Son bir notta yine Olasılıksız’la karşılaşma adına olsun. İki kitapta birbirinden bağımsız ancak bir okuma sırası veya önerisi duymak istiyorsanız Olasılıksız’dan başlamanızı tavsiye ederim. Hem yazarın üslubunu anlamak açısından daha derli toplu bir hikaye ile giriş yapmak hem de Empati’nin son anlarındaki Olasılıksız’a yapılan küçücük bir atıfa gülümsemek eminim sizin de hoşunuza gidecektir.

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...