Mars’a Gidip Geri Gelmek Mümkün Mü?

Share

Geçtiğimiz dönemde en çok merak edilen ve henüz net olarak cevaplanamayan sorulardan biri Mars’a gidersek nasıl geri döneriz?

Kısa bir cevap vermek gerekirse bu sorunun cevabı net değil.

Şu an için Mars’ta yaşam koşulları Dünya’da bir bölgede yaratıldı ve 6 insan bu şartlarda 6 aydır yaşıyor. Oldukça limitli koşullarda. Ancak bu insanların 6 aydır bu koşullarda yaşaması Dünya’ya da sağ sağlim dönebilecek anlamı taşımıyor.

Öncelikle uzun süre Mars’ta kalmış bir insanın farklı çekimden dolayı kas yapısı tekrar Dünya’ya adapte olamayabilir. Tabi bu sorun muhtemelen çözülür. Ancak Mars’a gidecek aracın insanları alıp geri gelmesi için Mars’ta yeniden enerji üretmesi gerekecek. Bu durum 2030 yılına kadar nasıl çözülür çok büyük soru işaretleri var (Tabi çalışmalar devam ediyor).

Ayrıca Mars’ta insanın maruz kalacağı radyasyon da fazla olacak. İnsanların bu durumdan nasıl etkileneceği merak konusu. Ancak şu anki teknoloji insanların Mars’a yerleşmesi için yetersiz. Çünkü orada uzun yıllar kendi suyunu üretecek ve yiyeceğini tüketecek bir teknoloji mevcut değil. Kaynaklar sınırlı olacak ve aracın geri dönmesi de yukarıda da belirttiğimiz gibi şu an için imkansız.

Ancak nasıl bir yol ve yöntem izleneceği merak konusu. Çünkü çalışmalar son sürat devam ediyor.

Haber Uzay

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...