Kronik Şekilde Geç Kalanlara 8 Etkili Tavsiye

Olmuyor, olmuyor, olmuyor! Ne yapsanız, ne kadar çabalasanız da randevularınıza vaktinde yetişemiyor musunuz? O zaman gelin, birlikte önce sorununuzun kökenine inelim, sonra da uzmanların sizin için verdiği tavsiyelere bakalım. Sekiz soruna, sekiz çözüm:

1) Çok geç yatıyorsunuz

Eski ve güzel bir söz vardır ve büyük ihtimalle siz de bunu annenizden duymuşsunuzdur: “Geceleri yatmak bilmez, sabahları kalkmak bilmez.” Çoğumuz için durum aynen bu. İşten geç geliyor, yemek, TV derken gece yarısını geçiriyoruz. Hal böyle olunca da sabah erken kalkmak bir işkenceye dönüşebiliyor. Sabahları yorgun ve uykusuz kalkmak, hazırlanma sürecini yavaşlatıyor. Üstelik uykusuzluk, kronik yorgunluktan depresyona pek çok sağlık sorununa da yol açabiliyor.

Çözüm: Düzeninizi oturtmak için en geç 11 gibi sıcak bir duş alın ve yatağınıza gidin. Kitap okuyun. Kesinlikle TV seyretmeyin, telefonunuzla uğraşmayın. Yarım saat içinde de ışıkları kapatın. Ertesi sabah saati 08:00’a kurun ve ilk alarmla birlikte mutlaka yataktan kalkıp, yüzünüzü soğuk suyla yıkayın. Her geçen gün, uyumak ve uyanmak sizin için daha kolay hale gelecek.

2) Son anda aklınıza yapacak bir şeyler geliyor

İşte bu da geç kalmaya neden olan en önemli faktörlerden biri. Evden çıkmadan önce son anda çamaşırları makineye atmak, salonu hızlıca bir süpürüvermek ya da yol üstünde kirli giysileri kuru temizleyiciye bırakmak… Sadece beş-on dakika sürer dediğiniz bu işler, sizi yolunuzdan fazlasıyla alıkoyabiliyor.

Çözüm: Biraz daha planlı olun ve “nasıl olsa vaktim var” diyerek kendinize son dakika işleri çıkarmamaya çalışın.

3) Zamanı iyi planlayamıyorsunuz

Gideceğiniz yer çok yakın ve evinizden sadece 10 dakikalık bir mesafe. Oysa evden çıkmanız, kapıyı kilitlemeniz, taksi bulmanız ve beklediğinizden biraz daha fazla trafik bu zamanı kolayca yarım saate çıkarabiliyor.

Çözüm: Gideceğiniz yer ve bulunduğunuz yer arasındaki mesafeyi gerçekçi bir şekilde kafanızda canlandırın. Ve olası aksiliklere karşı, üzerine en az 10-15 dakika daha koyarak yola erken çıkın.

4) Tam çıkarken anahtarınızı/telefonunuzu vs. bulamıyorsunuz

Telefon, anahtarlar, cüzdan ve güneş gözlükleri… Bu dörtlü asla bıraktığınız yerde durmaz, değil mi? Acaba suç gerçekten onlarda mı? Belkide birazcık dağınık olan sahibindedir, kim bilir…

Çözüm: Evinizde, her gün yanınıza almak zorunda olduğunuz telefon, anahtar, güneş gözlüğü gibi objeleriniz için özel bir yer ayarlayın. Bu kapı girişine yakın bir dolabın ya da vestiyerin üzerine koyacağınız bir sepet, kutu olabilir. Ve onları asla başka yere bırakmayın. Eğer çantanızı stilinize göre değiştirecekseniz de bu işi akşamdan yapın.

5) Geç kalma sebebiniz evin diğer sakinleri

Eşiniz tuvalette dakikalarca gazete okuyor, oğlunuz matematik kitabını bulamıyor, köpeğiniz o gün dışarı çıkmak istemiyor ve sizinle evin içinde kovalamaca oynuyor. Sonundaysa geç kalan siz oluyorsunuz.

Çözüm: Ne yazık ki, onları toparlamak için iş yine size düşüyor. Normalden biraz daha erken kalkın ve onları uyararak, hazırlanma süreçlerini hızlandırın. Bazı hazırlıkları akşamdan yapmak da size zaman kazandıracaktır.

6) Geç kalmak sizi etkilemiyor

Bazen yönetici konumundaki insanlar, geç kaldıklarında karşılarında onları uyaran, sinirli insanlar bulmadıkları için bu alışkanlıklarını sorgulamayabiliyorlar. Oysa sizin geç kalmanız, pek çok başka kişiyi kötü bir şekilde etkiliyor olabilir.

Çözüm: Kendinizi onların yerine koymaya çalışın. Örneğin bir çalışanınızın sizin yüzünüzden, çocuğunu anaokulundan almaya geciktiğini öğrenseniz ne hissedersiniz?

7) Sabahları çok telaşlı oluyor ve bir türlü evden çıkamıyorsunuz

Sabahlarınız banyodan, yatak odasına, yatak odasından mutfağa koşturarak geçiyor ve hazırlanma sürecinizin sonu gelmiyor…

Çözüm: Bu durumda yapmanız gereken en akıllıca şey, normalden yarım saat daha erken kalkmak, bazı şeyleri geceden hazırlamak ve giyinmek için her gün aynı rutini benimsemek olmalı.

8) Aslında gideceğiniz yerden nefret ediyorsunuz

Sevmediğiniz bir iş, iş arkadaşları ve çalışma ortamı nedeniyle yaşadığınız isteksizliğin de sizi geç kalmaya itiyor olabileceğini hiç düşündünüz mü?

Çözüm: Eğer geç kalma nedeni olarak yukarıda anlatılanların hiçbiri size uymuyorsa bunun altında psikolojik bir şeyler yatıyor ve zihniniz “artık bir değişiklik yapmanın zamanı geldi” sinyalini veriyor olabilir. Eğer mümkünse şartlarınızı zorlayın ve bu sinyali dikkate alın.

Cosmopolitan/Elif Nazlı Duran

Paylaşın!Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünü bitiren Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması’nda, İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Okuldan mezun olan Neval, medya sektöründe çalışmaya devam ederken Serinletici'de Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de başarıyla yürütüyor. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor. | neval.kurtulmus@serinletici.com

İlgili Yazılar: