Kendi İcatları Yüzünden Ölen Mucitler

Share

Yapılan icatlar her zaman mucidini sevindirmiyor… İşte kendi icadı sebebiyle yaşamını yitiren dehalar:

Karel Soucek, aslında profesyonel bir dublördü ama içinde bir mucit aşkı barındırıyordu. Yüksekten atlamayı mümkün kılacak bir şok emici geliştiren Soucek bu tuhaf kırmızı araçla Niagara Şelalelerinden atlamayı başardı. 1985’te aynı gösteriyi dev bir kapalı stadyumun tepesinden gerçekleştirirken makine düzgün çalışmadı ve Soucek yere hızla çarparak yaşamını kaybetti.

Max Valier, Roket bilimci. Valier sıvı yakıtla çalışan roketlerin mucidiydi. 1930’da alkolle çalışan roketin yakıt tankının patlaması sonucu öldü.

Thomas Andrews, 1912’te batan Titanik’in baş mimarı Andrews doğal olarak geminin ilk seferine katılmıştı ve yaptığı gemiyle beraber okyanusa gömüldü.

William Bullock, kesintisiz baskı yapabilen matbaa makinelerinin mucidiydi. 1867’de büyük ihtimalle makineye kağıt sıkıştı ve mucit sinirle onu tekmeledi ya da dikkatsizlik sonucu ayağını makineye kaptırdı. Sonuç enfeksiyon kapan yara, kangren ve hızlı bir ölüm.

William Nelson General Electric için çalışan 24 yaşındaki mucit William Nelson icat etmiş olduğu motorlu bisikletin test sürüşünde kaza yaptı ve ne yazık ki hayatını kaybetti.

Henry Smolinski’nin tek amacı vardı o da uçan arabayı icat etmek. Kendi yapmış olduğu AVE MIZAR’ın prototipini test ederken düştü ve öldü. Sene 1973’tü.

Horace Lawson Hunley, ilk savaş denizaltısını 1863’te tasarladığında iki trajediye birden sebep olacağını bilmiyordu. İlk tasarım battı ve içindeki mürettebatın yarısını öldürdü. İkincisi de battı ama bu sefer içinde Hunley’in kendisi de vardı.

Alexander Bogdanov, kan transferi yoluyla gençleşilebileceğine inanıyordu. 1928’de kendi üzerinde yaptığı 12. test sırasında yanlış kan tipi sebebi ile vefat etti.

Otto Lilienthal, 1896 yılında Lilienthal gökyüzünde kuşlar gibi uçabilmeyi sağlayacak gliderleri icat etti. İlk denemeler gayet başarılıydı ve büyük ses getirdi. İnsanlar tepelerden kendilerini bırakıp sağ salim yere iniyorlardı. Ancak, dördüncü denemede mucit icadını kendi kullanmak istedi. Glider kırıldı ve yere çakıldı. “Planör kralı” olarak da tanınan Lilienthal, planörle uçuş yaptığı 10 Ağustos 1896 günü hayatını kaybetti. Çalışmaları uçağın mucidi sayılan Wright Kardeşlere ilham verdi.

Sylvester H. Roper, buhar gücüyle çalışan bisiklet tasarlayan Roper, bu bisikleti sürdüğü sırada hayatını kaybetti.

Jean-François Pilâtre de Rozier, hidrojenle şişirilmiş bir balonla ilk defa Manş denizini geçmeyi başaran fizik ve kimya öğretmeniydi. 15 Haziran 1785’te İngiliz Kanalı üzerinden uçmaya çalışırken arkadaşı Pierre Romain’İn de bulunduğu balon düştü ve ikisi de hayatlarını kaybetti. İkili, havacılık tarihlerinin ilk şehitleri olarak da biliniyor.

Su altı dalışlarının mümkün olmasını sağlayan Henry Fleuss, 1876 yılında kapalı devre oksijen tüpünü icat etti. Basıncın arttığı durumlarda oksijenin insanlar için ölümcül sonuçları olabileceğini bilmiyordu ve 1932 yılında 30 feet (yaklaşık 9 metre) derinliğe saf oksijenle indiği sırada, hayatını kaybetti.

 

 

Almanya doğumlu bir Amerikalı olan Fred Duesenberg, otomobil sektörüne tasarımlarıyla öncülük etmişti. 26 Temmuz 1932 günü, kendi adını verdiği arabasıyla kaza yaptı ve hayatını kaybetti.

Polonyalı fizikçi Marie Curie, radyoaktivite üzerine çalışmalar yapan, bu alanda iki farklı alanda Nobel Ödülü kazanan bir isimdi. Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Kendi icadı olan ve Birinci Dünya Savaşı’nda yoğun olarak kullanılan X-ray üniteleri, sonunu getirdi. Uzun süre radyasyona maruz kalması yüzünden 4 Temmuz 1934’te hayatını kaybetti.

Sieur Freminet Oksijen Tüpü: 1772 yılında Freminet ilk oksijen tüpünü icat etti ve bunu kendisi denemek istedi. İcadına güvenip suya dalan mucit ilk dakikalarda başarılı buluşunun sevincini yaşasa da tüp tam olarak çalışmadığından boğularak can verdi.

Thomas Midgley Hastalar İçin Mekanik Yatak: Midgley çok ünlü bir mucit ve mühendisti. 51 yaşında hastalandı ve yerinden zor kalkar oldu. Kendisi ve aynı durumdaki insanlar için bir yatak tasarladı. 1944 yılında mekanik yatağın bozulması nedeniyle parçaların arasında kalarak boğulup öldü.

Franz Reichelt Paraşüt Elbise: Reichelt aslında bir terzi. 1912 yılında paraşüte dönüşebilen bir elbise yaptı ve bunu denemek için Eyfel Kulesi’ne çıktı. Arkadaşları ve ailesi onu uyardı ancak dinlemedi. Kuleden atladı ve feci şekilde can verdi.

CNN

You may also like...