Yıkasak Mı, Yıkamasak Mı?

Share

Saç yıkama konusu aynı siyasetçiler gibi. Herkesin konuyla ilgili kesin bir fikri var ama doğru olanın ne olduğu net olarak bilinmiyor. Biz de saç yıkama konusunu netliğe kavuşturalım dedik ve şampuanlamayı masaya yatırdık. Saçları yıkamak mı iyi, yoksa kuru şampuan kullanmak mı? Cevabı haberimizde.

Şampuanlamak ve Sebum

Procter & Gamble’ın araştırmalarına göre saçlarını en sık yıkayan millet haftada 4.9 oranıyla Amerikanlar. Peki doğru mu yapıyorlar? Bunun için öncelikle şampuanı daha iyi tanımamız gerek: Şampuanı kullanma nedenimiz hava kirliliğinden, kirden vb. etkenlerden dolayı saç derimiz de kirlendiği ve kendi ürettiği yağ olan sebumun da etkisiyle yağlanması.

Saç derisinin doğal olarak ürettiği sebum, derinin su geçirmesini önlüyor ve saç tellerini koruyarak güçlenmelerine yardımcı oluyor. Bunun fazlası saçların yapış yapış görünmesine, bu yapışkanlık da saçın daha çok toz ve kir tutmasına yol açıyor.

Temizliğin kaynağı gibi gördüğümüz şampuanın içinde aslında duş jellerinde de olduğu gibi deterjan var ve deterjan kir ve yağa yapışarak onları saç tellerinden ayırıyor. Yani saçlarınızı durularken sebumdan da arınmış oluyorsunuz. Ancak herkes aşağı yukarı aynı miktarda sebum üretirken saçların tipine ve dokusuna göre sebumun işlevi değişiyor.

Ancak şampuanların içindeki paraben ve benzeri zararlı maddeler ve sülfat miktarı nedeniyle de saçlar ve saç derisi sık yıkamalar sonucunda zarar görme riski altında.

Şampuanlama yapmadığınızda bir süre sonra saçlar tabii ki yağdan yapışıyor ama ardından saç deriniz nihayetinde kendini temizlemeye başlıyor. Çok şaşırtıcı değil mi? Uzmanların yaptığı araştırmalarda görüldü ki saç derisi sonunda doğal sebum üretimini dengeliyor ve saçı zarardan koruyacak, ama saçı yağlı göstermeyecek kadarını üretmeye başlıyor.

Saç Stilistleri Ne Diyor?

Son yıllara kadar her gün saçın şampuanlanmasını tavsiye eden saç stilistleri de fikrini değiştirmiş gibi görünüyor. Piyasada şampuan yerine kullanılmaya başlayan kuru şampuanlar artık saç uzmanlarının saçın sağlığı ve şekil alması için yeni favorisi.

Öyle ki, çoğu şampuanların içindeki sülfatın saçın kalitesini bozduğunu, haliyle de saçlarımızı daha az şampuanlar ve uzun bir süre kuru şampuanlarla idare edersek saçların daha kolay şekilleneceğini ve daha yumuşak, ipeksi bir dokuya ulaşacağını söylüyorlar.

Elle

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...