iPhone SE Analizi: 5s’e Göre Neler Değişti, Satın Almaya Değer Mi?

Share

Hatırlarsanız Apple, ilk iPhone 5’i duyurduğunda, ortaya iPhone 4’lerden sonra yalnızca uzunluk olarak büyüyen bir telefon vardı. Teknoloji devini iPhone 6’ya kadar ekranı “Samsung’lar benzeri” büyütmesini engelleyen en büyük gerekçe ise, sonradan elbette ortadan kaldırılan iPhone’ların tek elle kullanılabilirliği idi.

2012 sonunda iPhone 5 ile başlayan 4 inç ekranlı iPhone’lar, 5s ve 5c ile devam etti. Hatta iPhone 5s, iPhone 6 çağında bile harika satış rakamlarına ulaşmayı sürdürdü.

iPhone SE nedir diye sorulduğunda verilebilecek en iyi cevap, birebir iPhone 5s kasasının içerisine yerleştirilmiş bir iPhone 6s’tir.

Ama zamana yenilmek söz konusu olduğunda iPhone 5s’in de bir süper gücünün bulunmadığını anlamak için bilim adamı olmamıza gerek yok elbette. İşte bu noktada, pazarlama dünyasındaki hamleleri işletme sınıfları için ders haline gelmeye başlayan Apple’ın yeni bir dokunuşu sahneye çıktı;  iPhone SE yani açılımıyla iPhone Special Edition.

Ekran boyutlarıyla yeterince teknik bilgi verip okuru en başta soğuttuğumuz için her yerde bulabileceğiniz RAM, megapixel vb kavramlardan uzaklaşıp biraz daha gerçeklerden gidelim. iPhone SE nedir diye sorulduğunda verilebilecek en iyi cevap, birebir iPhone 5s kasasının içerisine yerleştirilmiş bir iPhone 6s’tir.

Öyle ki, şu an satışta olan iPhone serileri iPhone 6s, iPhone 6 ve iPhone SE’ye baktığımızda özellik sıralamasında 6s>SE>6 olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bunun yanında satın alabileceğiniz en ucuz iPhone (2000 TL) olan iPhone SE, ekran boyutu, dokunma hassasiyeti ve ön kamerası haricinde iPhone 6s ile tamamen aynı özelliklere sahip. Yani satışta olan iPhone’lar içerisinde ekran boyutundan ödün verdiğiniz an neredeyse en uygun fiyata en güçlü iPhone’u alabiliyorsunuz.

iPhone SE, son model takıntısı yaşamayanlar için mevcut iPhone modelleri arasında mantıklı olarak alınabilecek en gerçekçi iPhone olarak karşımıza çıkıyor.

Kafa karışıklığı geri döner gibi oldu değil mi? Aslında Apple’ın iPhone SE ile yapmak istediği, 4” ekranlı sadık müşterilerine en iyi telefonu sunma görüntüsü altında, şu ana kadar iPhone kullanmamış yeni kullanıcıları kendi ekosistemine çekmek olarak nitelendirilebilir.

iPhone’lar arasında en iyi fiyat/performans oranı, küçük ekran ve güncellikten biraz uzaklaşmış (2012’de çıkan iPhone 5’i ele aldığımızda 4 yıllık) eski bir görünüm… Eğer ki ihtiyacınız olan saf iOS deneyimi ise, iPhone SE ile Apple adeta sizi düşünmüş demektir. Hatta iPhone SE’nin tanıtılmasının ardından iPhone 6 satışlarının hayli düşeceğini söylemek yanlış olmaz.

Bu fiyat/performans konumlandırmasıyla Apple, aslında şu ana kadar kendisinden beklenmeyecek ödünler verdi. Bunların neticesinde iPhone SE, son model takıntısı yaşamayanlar için mevcut iPhone modelleri arasında mantıklı olarak alınabilecek en gerçekçi iPhone olarak karşımıza çıkıyor.

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...