Stres ve Depresyona En İyi Gelen 3 Egzersiz

Share

“Artık vücut ve zihnin düşünüldüğü gibi birbirinden ayrı olmadığını biliyoruz” diyen ’Your Next Big Thing: 10 Small Steps to Get Moving and Get Happy” adlı kitabın yazarı psikolog Ben Michaelis “Vücut zihindir, zihin de vücuttur. Kendi vücudunuzla ilgilendiğinizde, tüm sisteme yardımcı olursunuz” diye devam ediyor.

Stres veya depresyon gibi şikayetleriniz varsa, yaptığınız egzersizler semptomlarınızı kontrol altında tutma konusunda çok yardımcı olabilir. Huffingtonpost gazetesinde yayımlanan bir haberden derlediğimiz yazıda, depresyon ve stresle olan savaşınızda size yardımcı olabilecek 3 egzersizden bahsedeceğiz.

Elbette, her zaman tedavi opsiyonlarımızı doktorunuzla görüşmelisiniz. Ancak iyileşme rutininize biraz egzersiz katmak faydalı olabilir. İşte yapılan araştırmalara göre stres ve depresyona en çok yardımı dokunan 3 egzersiz:

1- Koşu

Koşu hızlı bir şekilde kalori yakmanıza yardımcı olur ve kalp hastalığı riskinizi düşürebilir. 2014’te yapılan bir araştırmaya göre her gün sadece 5 dakika koşmak bile ömrünüzü uzatabilir.

Bunlara ilave olarak, koşmak ruh halinize de yardımcı olur. İyi hissetmemizi sağlayan serotonin ve norepinefrin nörotransmitterleri, koşunca aktive edilir ve koşu bittikten sonra da uzun süre aktif kalır. Ayrıca, koşunun tekrarlayan hareketleri beyinde meditasyon etkisi yaratır.

Bu zihinsel faydalar özellikle depresyon hastalarına yardımcı olabilir. 2006 yılında Journal of Psychiatry & Neuroscience dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, egzersiz yapmak antidepresana benzer bir etki yaratabiliyor.

Ayrıca, koşmak gece uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. Rahat uyumak da genel olarak zihinsel sağlığınıza iyi gelir ve stres seviyenizi düşürür.

2- Doğada yürüyüş

Egzersizinizin zihinsel faydalarından maksimum fayda sağlamak istiyorsanız, doğada yürüyüş en iyi seçeneklerden biri. Michaelis’e göre, doğanın zihnimiz üzerinde rahatlatıcı bir etkisi var.

2009 yılında Environmental Health and Preventive Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, 20 dakikalığına doğada yürüyüş yapan kişilerin stres seviyeleri yapmayanlara kıyasla çok daha düşük oluyor.

Yeni araştırmalar da doğada vakit geçirmenin zihinsel sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor. Geçen yaz yapılan bir araştırmaya göre, doğada 50 dakikalığına yürüyüş yapan genç yetişkinler, daha sakin hissediyor ve hafızaları güçleniyor.

3- Yoga

2007 yılında Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, yoga dersi alan katılımcıların depresyon, öfke ve stres seviyelerinde gözle görülür bir düşüş görülüyor. Sonuçlar doğrultusunda, araştırmacılar depresyon tedavisine destek için yogayı öneriyor.

Başka bir araştırmacı grubu ise 2012 yılında 35 adet araştırma yürütüyor ve bu araştırmaların 25’inde katılımcılar yogaya başladıktan sonra stres seviyelerinin düştüğünü belirtiyor.

Michaelis’e göre, yoganın bu kadar etkili olmasının sebebi, yapılan fiziksel egzersizin yanı sıra nefes almaya verilen önem. Nefes alış verişimize odaklanmak zihnimizi sakinleştiriyor.

Uzmanlara göre yoganın nefese odaklanması zihinsel sağlığımız için ayrıca önem taşıyor, çünkü derin nefes alırken stresli olmak gerçekten zor. Derin nefes almanın ve yoganın avantajlarından yararlanmak Michaelis, Andrew Weil tarafından popülerleştirilen 4-7-8 nefes alma tekniğini öneriyor.

CNN

Emin Yavuz

Haber bölümü stajyeri Emin, Serinletici içeriğine güncel gelişmeler ile katkı sağlıyor.

You may also like...