Madeni 5 Euro Tedavüle Girdi

Share

Almanya’da yeni madeni 5 euro bugün tedavüle girdi.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) tarafından yapılan açıklamaya göre, koleksiyoncular için heyacan verici olan ve “Dünya gezegeni” temalı yeni madeni 5 euro bugün itıbarıyla bankalar üzerinden dolaşıma girdi.

Yeni madeni paralar Bundesbank şubelerinden 5 euro karşılığında satın alınabilecek. Ancak, yoğun talep olabileceği düşüncesiyle satışlar kişi başına günde bir adet madeni parayla sınırlandırıldı. Ticari bankalar ve ya madeni para satıcıları, paraların satışında ek bir ücret talep edebilecek.

Madeni 5 eurolardan ilk etapta 22,5 milyon adet basılırken, bunlardan 250 bini koleksiyoncular için özel olarak tasarlandı.

Yeni madeni para yalnızca görünümüyle değil, teknik özellikleriyle de küresel bir yenilik olarak kabul ediliyor.

Bir yüzünde Alman devletinin simgesi kartal figürü, diğer yüzünde de dünya gezegenini temsil eden mavi halka bulunan yeni madeni para, uzun yıllar süren araştırmalar neticesinde sahteciliğe karşı özel bir teknolojiyle basıldı.

27,25 milimetre çapındaki 5 euroluk madeni paranın, dış halka ve iç kısmı arasındaki mavi ve ışık geçiren polimer halka sayesinde, ışığa tutulduğunda sahte olup olmadığı anlaşılabiliyor.

Almanya’da hali hazırda 1, 2, 5, 10, 20, 50 sentler ve 1 ve 2 euro madeni paralar dolaşımda bulunuyordu.

AA

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...