3 Adımda Kriz Yönetimi

Share

Felaketler insanın başına daima habersiz gelir. Belli kriz durumlarında nasıl davranmanız gerektiğini öğrenin.

Hiç ummadığınız anda toplu halde ölüm kalım mücadelesi içinde bulabilirsiniz kendinizi. Peki, böyle bir durumla karşı karşıya gelseniz, ne yapardınız? O olaylardan birini yaşamış olsaydınız, kaçış yolunu veya en azından en uygun çözümü bulabilir miydiniz? İşte kriz durumları ve çözüm önerileri:

1- Hızlıca kendinize gelin

Bir kriz durumundan alnınızın akıyla kurtulabilmek için ilk önce beyninizin doğru çalışması gerekir. Ne yazık ki kriz durumlarında vücudumuz da kendi krizini yaşadığı için bazen vermek istediğimiz komutları veremeyebiliriz. Kriz anlarında ilk önce beyne giden oksijeni sağlamamız gerekir. İlk adım olarak diyafram nefes tekniğini denemelisiniz. Buna karından nefes alıp verme de denir. Belinizi mümkün olduğu kadar dışa doğru itin ve bu esnada beş adet kısa nefes alın. Bu şekilde beyninize kan ve oksijen gitmesine yardımcı olursunuz.

2- Bir karar verin

Kafanızı toplar toplamaz yapılacak olan aktiviteye karar vermeniz lazım ama bu hiç kolay değil. Herkes dört bir yana koştuğu sırada, olan biteni anlamakta bile zorluk çekebilirsiniz. Kaos, sürü içgüdüsünü uyandırır. Korktuğumuz için diğerlerine sığınmaya, onlarla birlikte hareket etmeye yelteniriz. Hâlbuki uzmanlar bu davranışa kesinlikle karşı. Grupla değil, kendi başınıza hareket etmeniz gerekir. Kimseye değil, kendinize güvenmelisiniz. Toplum panikle hareket ettiği için baskı altında karar vermiş olur ve bu da asla sağlıklı olmaz.

3- Arkanıza bakmayın

Bir felaketin ortasında doğru hareket edip etmediğinizi bilemezsiniz ama asla ikinci kez düşünmeyin. Karar verin ve hareket edin. Negatif düşüncelerden de uzak durabilmeniz önemli. Kendinizi konuşarak teselli edin. Anı yaşayın, yaptıklarınızın üzerine yoğunlaşın. “Sokaktayım, ayaklarımı ileri ve geri hareket ettirip yürüyorum” deyin ki, beyniniz meşgul olup başka düşünceye kaymasın.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...