Coca-Cola “Tek Marka” Stratejisi İle Yeni Ambalajlara Geçti

Share

Coca-Cola geçtiğimiz Ocak ayında dünyaya tanıttığı “tek marka” stratejisi çerçevesinde düzenlenen bir toplantıda global bir ambalaj tasarımı değişikliğinin duyurusunu yaptı.

Coca-Cola, Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero ve Türkiye’de olmayan Coca-Cola Life markaları artık Coca-Cola’nın ikonik kırmızı diskini taşıyan yeni ambalajlarla pazara sunulacak. Yeni ambalajlar bu sene ve gelecek sene boyunca farklı ülkelerde raflardaki yerlerini alacak.

Herkese hitap eden bir marka

Coca-Cola Pazarlama Direktörü Marcos de Quinto konuyla ilgili açıklamasında ambalajın Coca-Cola’nın en görünür ve değerli varlığı olduğunu belirterek, kırmızı diskin marka için imza niteliğinde bir görsel unsur olduğunu ve harika lezzet, neşelenme ve canlanma kavramlarıyla eşanlamlı hale geldiğini ifade ediyor; “Bunu ambalajlarımıza böyle cesurca taşıyarak Coca-Cola’nın ‘tek marka’ stratejisinin tamamen benimsenmesi yönünde bir sonraki adımı atmış oluyoruz.

Coca-Cola ailesini tek bir görsel kimlikte bir araya getiriyor ve Coca-Cola’nın kalorili ve kalorisiz, kafeinli ve kafeinsiz ürünleri arasında tercih yapmayı tüketiciler için daha da kolay hale getiriyoruz.” De Quinto önceki röportajlarında Coca-Cola’nın dağınık alt marka stratejisinin zımnen markanın artık herkes için olmadığı anlamını taşıdığını, bu durumun Coca-Cola markasının saf özüne, “bu markanın herkese hitap eden bir marka olduğu” fikrine zarar verdiğini belirtmişti.

Coca-Cola için bir dönüm noktası

Değişiklik Coca-Cola yetkilileri tarafından bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Şirketin tasarımdan sorumlu global başkan yardımcısı James Sommerville 130 yıllık Coca-Cola tarihinde kola ürünlerinin ilk defa aynı görsel kimlik etrafında böylesine bariz bir şekilde toplandıklarını belirtiyor.

“Tek marka” ambalaj tasarımı için Coca-Cola’nın global tasarım ekibi Sommerville’in liderliğinde BVD (Stockholm), Tatil (Rio de Janeiro), SDL (Stockholm), Moniker (San Francisco), Hey Studio (Barcelona) ve United Design (San Francisco) olmak üzere altı farklı global tasarım ajansıyla çalıştı.

Tasarımda yer alan kırmızı disk ilk olarak 1930’lardaki el ile hazırlanmış görsel iletişim çalışmalarında kullanılmış, diskin güncel versiyonu 1947 yılında Coca-Cola’nın ABD’li ajansı D’Arcy Advertising’in kreatif direktörü Archie Lee tafarından tasarlanmıştı. Kırmızı disk Coca-Cola’nın Ocak ayında başlattığı “Tadını Çıkar” kampanyasının da görsel unsurlarından birisi.

Media Cat

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...