Serinletici Sinema Kulübü: Good Morning, Vietnam

Share

Haftanın ilk günü pazartesinin bitişini kutluyoruz! Akşam olduğu halde kendinizi hala uykulu hissediyorsanız, sizlere cevabımız ‘Goooood Morniiiing‘! Yeni bir haftaya birkaç kahkaha ile başlamanın harika olacağını düşündük ve beynimizin içinde ‘Robin Williams’ çanları çalmaya başladı.

Serinletici Sinema Kulübü haftanın filmi ‘Good Morning, Vietnam’ ile sizlere unutulmaz bir pazartesi vaat ediyor.

“Neden mi buradayım? Çünkü biraz müzik çalacağız.”

Radyoda program sunmak harika bir duygudur. Kendi kendinize konuştuğunuzu sanırsınız; ama yüzlerce, binlerce kişi sizi duyabilir.

Bunun bilim ve teknoloji ile alakalı olduğunu söyleyenlere inat biz biraz da fantastik bir olay olduğunu düşünüyoruz. Tıpkı Adrian gibi…

Adrian Cronauer, radyo programlarıyla ünlenmiş Amerikalı bir asker. Dinleyicilerine mizah ve yaşam enerjisi dağıtıyor. Adrian, günün birinde Vietnam’ın Saigon şehrindeki askeri bir radyoda görevlendiriliyor. Sıkıcı ve tekdüze yayınlar yapan radyo, Adrian ile yepyeni bir döneme başlıyor.

Adrian’ın ikonik hale gelen sözleri ‘Gooooooood Morniiiiiiiiiing Vietnam’ dinleyicilere Adrian’ın mikrofonun başına geçtiğini anlatmaya yetip artıyor.

Programı dinleyen askerler daha çok gülerken bir yandan da dans etmenin tadına varıyorlar. Adrian’ın keskin mizah anlayışı ve yer yer ukala tavırları ile beslenen mikrofon, askerlere ilaç gibi geliyor. Ve hayatlarında neyin eksik olduğunu anlıyorlar: Kahkaha ve mutluluk!

Adrian, savaşın ortasında bol keseden gülümseme dağıtırken, gerçekleri gözardı etmeyi kendine yakıştıramıyor. Gözlerinin önünde bir savaş yaşanırken sadece birkaç espri ile programı sürdürmektense gerçeklerin konuşulmasını tercih ediyor. Ve bizlerin de yakından tanıdığı bir durumla karşılaşıyor: Sansür!

Savaşın neden olduğu dehşetin izlerini gülümseme ile azaltmaya çalışan Adrian, yanlış zamanda yanlış birine karşı duyduğu kalp atışını da engelleyemiyor. Ülkesinin bile geleceği belli olmayan Trinh, Adrian ile bir gelecekleri olamayacağını bilmesine karşın hayal etmekten vazgeçemiyor.

Savaş ne kadar acımasızsa şarkılar da bir o kadar güzel ve iyileştiricidir. Bunu sakın unutmayın. Ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyin.

Arada bir heyecan yaşayın, ne de olsa hayatın anlamı bu. Biraz dans edin, bolca gülümseyin.
Hayata şarkıların gözünden bakın.

Serinletici Sinema Kulübü keyifli seyirler diler…

Tabii ki sıra fragmanda:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...