2016 Altın Palmiye’si Sahibini Buldu

Share

Cannes Film Festivali’nde İngiliz yönetmen Ken Loach, sosyal sistem eleştirisi filmi “I, Daniel Blake” ile ikinci kez Altın Palmiye ödülünü aldı.

Cannes Film Festivali‘nde İngiliz yönetmen Ken Loach, sosyal sistem eleştirisi filmi “I, Daniel Blake” ile ikinci kez Altın Palmiye ödülünü aldı.

Bu yıl 69’uncusu düzenlenen Cannes Film Festivali’nin ödül töreni, Cannes Festivaller Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Törende festivalin en önemli ödülü olan Altın Palmiye, İngiliz yönetmen Ken Loach’ın sosyal sistem eleştirisi filmi “I, Daniel Blake”e verildi.

Üzerinde 19 altın yaprak olan palmiye ağacı şeklindeki 20 bin avro değerinde 18 ayar altından yapılmış “Altın Palmiye”yi kazanan Loach, 2006 yılında da “The Wind That Shakes the Barley” isimli filmiyle aynı ödülü almıştı. Loach böylece, Altın Palmiye’yi iki kez kazanan 9. yönetmen oldu.

Farhadi “Forushande” filmine en iyi senaryo ödülü

Başkanlığını “Mad Max” serisi filmlerinin yönetmeni George Miller’in yaptığı jüri, Büyük Ödül’e ise Kanadalı yönetmen Xavier Dolan’ın “Juste La Fin Du Monde (It’s Only the End of the World)” isimli filmini layık gördü.

Jüri Özel Ödülü’nü ise İngiliz yönetmen Andrea Arnold’un “American Honey” filmi aldı.

İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin “Forushande (The Salesman)” isimli filmi en iyi senaryo ödülüne layık görülürken, filmdeki rolüyle Shahab Hosseini en iyi erkek oyuncu oldu.

En iyi kadın oyuncu ödülünü ise Filipinli yönetmen Brilliante Mendoza’nın “Ma Rosa” filmindeki rolüyle Jaclyn Jose aldı.

En iyi yönetmen ödülü paylaşıldı

Cannes’da en iyi yönetmen ödülü ise “Graduation” isimli filmi ile Romanyalı yönetmen Cristian Mungiu ve “Personal Shopper” filmiyle Fransalı yönetmen “Olivier Assayas” arasında paylaşıldı.

Altın Palmiye Onur Ödülü ise Fransız aktör Jean-Pierre Leaud’e verildi. Leaud, Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından François Truffaut’un filmlerindeki Antoine Doinel karakterini canlandırmış ve pek çok filmde rol almıştı.

AA

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...