Avrupa’da Gençlerde Kanser Ölümleri Endişe Verici Boyutta

Share

Avrupa çapında yapılan bir araştırma çok sayıda gencin çeşitli kanser türleri yüzünden hayatını kaybettiğini ortaya koydu.

Lancet Onkoloji dergisinde yayımlanan araştırmaya göre lösemi gibi kanser türlerine yakalanan gençlerin hayatta kalma oranları küçük çocuklarınkinden çok daha düşük.

Araştırmacılar ölümlerin bu yaş grubu için tümörlerdeki farklılıklar, teşhis ve tedavideki gecikmeler ve klinik deneylerin yoksunluğundan ötürü gerçekleştiğini düşünüyor.

Avrupa’da kanserle ilgili araştırmalar yürüten EUROCARE-5 çalışması için 27 Avrupa ülkesi kanser hastalarıyla ilgili kayıtlarını paylaştı.

2000-2007 yılları arasında gerçekleştirilen araştırmada kanser hastası 57 bin çocuk ve 312 bin ergenlik çağındaki ve yetişkin genç incelendi.

İngiliz Kanser Araştırmaları Derneği (Cancer Research UK) bu konuda sorunun nerede olduğunu tespit etmenin önemine dikkat çekiyor.

Hastalığın teşhisinden sonraki beş yılda ergenlik çağındaki gençlerde ve genç yetişkinlerde ortalama hayatta kalma oranı yüzde 82.

Çocuklarda ise hayatta kalma oranı yüzde 79.

İstatistikler, hekimlerin erken öngörülerinin de belirleyici olduğunu da ortaya koyuyor.

Diğer yandan, her iki yaş grubunda da bulunan sekiz kanser türünde daha büyüklerin hayatta kalma olasılığı “büyük ölçüde daha kötü”.

Gençler ve çocukların hastalığın teşhisinden sonraki beş yılda hayatta kalma süreleri şöyle:

  • akut lenfoid lösemide ergenlik çağındaki çocuklar ve genç yetişkinlerde yüzde 56, çocuklarda yüzde 85.5
  • akut ilik lösemisi gençlerde yüzde 50, çocuklarda yüzde 61.
  • Hodgkin lenfoma gençlerde yüzde 93, çocuklarda yüzde 95
  • Hodgkin olmayan lenfoma gençlerde yüzde 77, çocuklarda yüzde 83.
  • Astrositoma (beyin kanseri) gençlerde yüzde 46, çocuklarda yüzde 62
  • Ewing kemik uru gençlerde yüzde 49, çocuklarda yüzde 67.
  • Yumuşak doku tümörleri gençlerde yüzde 38, çocuklarda yüzde 67
  • Kemik kanseri gençlerde yüzde 62, çocuklarda yüzde 67.

Milano Ulusal Kanser Enstitüsü’nden Dr. Annalisa Trama “Avrupa’da hastalığın teşhisinden beş yıl sonra hayatta kalan çocuk, genç ve genç yetişkinlerin sayısı düzenli olarak arttı. Bu iyi bir haber” dedi.

Trama “Ancak gençlerin birkaç kanser türünde özellikle de kan kanserlerinde çocuklardan daha erken öldüklerini tespit ettik” diye konuştu.

İngiliz Kanser Araştırmaları derneğinden Dr. Alan Worsley “Kanseri yenen çocuk, genç ve genç yetişkinlerin sayısının artması harika bir haber. Aynı zamanda bazı kanser türleri için farklı yaş gruplarında hayatta kalma diğerlerinden daha hızlı gelişiyor” dedi.

Worsley “Ergenlik çağındaki gençlerin daha kötü durumda oluşu klinikteki tedavilerinden ötürü mü yoksa biyolojileri bu yaşlarda daha farklı olduğu için mi bunu araştırmalıyız” dedi. Worsley İngiltere’de bu nedenle çocuk ve gençlere yönelik kampanya başlattıklarını aktardı.

BBC

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...