NASA, İnsansı Robotları Mars’a Gönderiyor

Share

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Mars’a yönelik olarak gerçekleştirilecek görevde insansı robotlarını kullanmayı planlıyor. NASA’nın insansı robotlarıyla ilgili tek planı bu değil.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Mars odaklı uzay çalışmalarında yol kat etmeye devam ediyor.

Görünümü ile insanı andıran Valkyrie adındaki robotlar, NASA’nın en kapsamlı uzay projelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

İnsansı Robot Nasıl Oluştu?

NASA, Massachusetts’ten 3, İskoçya bazlı üniversitelerden 4 olmak üzere toplamda 7 üniversitenin uzay departmanı ile yapılan anlaşmalar sonucunda, insansı robot projesinin meydana geldiği ifade ediliyor.

16-05/31/maxresdefault-2-1464677086.jpg

Uzayda ilk kloniler mi oluşacak?

NASA’nın söz konusu proje ile, insan ırkına benzer faaliyetleri sürdürmek amacıyla var olan robotik teknolojilerin, uzayda bir koloni meydana getirip getiremeyeceği üzerinde duracak.

16-05/31/valkyrie-robot_large_verge_medium_landscape.jpg

Süreli görevlerle sınırlı kalmaksızın, süresiz bir biçimde uzayda yaşamı deneyimlemek amacıyla sürdürülecek proje “uzayda yaşam” konusunda önemli bir atılım hedefini taşıyor.

Massachusetts Lowell University’den Profesör Holly Yanco konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Valkyrie robotlarının insansı robotlar niteliğinden olduğunu, NASA’nın söz konusu robortları Mars görevi kapsamında kullanacağını ifade etti.

Robotların öncelikli amaçlarının insanlar için tehlikeli olabilecek zemin ve şartlara uyum sağlaması olacağını dile getiren Yanco, bu deneyin insanların gelecek süreçteki Mars yaşamı hakkında önemli verileri açığa çıkaracağını kaydetti.

Robotlar sanal gerçeklik gözlüğü kullanacak

Kafalarının üstünde bir çift kamera bulunduracak Valkyrie, Oculus Rift sanal gerçeklik gözlüğünü kullanarak, Mars görüntülerini VR deneyimi ile araştırmacılara sunabilecek.

Ayrıca kızıl ötesi ışınlar bulunduran robotlar, gövdesinin farklı kısımlarında farklı kameralar ve hassas alıcılara sahip olacak.

NASA’nın Mars’a yönelik olarak ilk yerleşme girişimlerinin 2030 yılında gerçekleşeceği belirtildi.

Shiftdelete, Euronews

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...